Menu
Embed:

De Facto - 11 Februarie 2020

În această ediție:

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a intrat în gura presei, după ce a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că, în anul 1992, Rusia a oprit conflictul armat de la Nistru și nu a comis un act de agresiune împotriva Moldovei. Demnitarul a fost criticat dur atât de analiști, cât și de veteranii războiului din 1992.

Unii au presupus că, de fapt, în spatele declarațiilor lui Ciocoi s-ar afla președintele Igor Dodon, care provoacă un conflict intern, care va scinda și mai mult societatea. Șeful statului a încercat să-l scoată basma curate pe Aureliu Ciocoi, declarând că ministrul nu a fost înțeles correct.

Declarația scandaloasă a ministrului de Extrne a pus pe jar veteranii războiului de la Nistru, care au cerut demisia lui Aureliu Ciocoi.

Combatanții au organizat și un mars de protest, din Piața Marii Adunări Naționale până la Ministerul de Externe. Iar ieri, aceștia au declarat că-l vor acționa în judecată pe ministrul Ciocoi, pe care îl acuză de defăimare.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Intervenția brutală a Armatei a 14-a a Rusiei în războiul de la Nistru, din 1992, a fost, într-adevăr, decisivă, numai că ea nu a pus capăt diferendului transnistrean. În data de 21 iulie 1992, Mircea Snegur semna, la Moscova, un acord defavorabil Chișinăului, care stipula, între altele, crearea unei "zone de securitate", precum și constituirea unor forțe de menținere a păcii din militari ai Rusiei, ai Republicii Moldova și ai regiunii separatiste.

2. Acordul de la Moscova a oferit un câmp legal pentru permanentizarea prezenței militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Trupele rusești, care au comis un act de agresiune deschisă, au fost transformate peste noapte în așa-zisă “misiune de pacificare”. Din acel moment, evacuarea acestora, dar și a munițiilor de la Cobasna, de altfel un pericol real pentru securitatea țării, a devenit o misiune aproape imposibilă.

3. Funcția de ministru de Externe îl obligă pe Aureliu Ciocoi să ceară public evacuarea trupelor și munițiilor rusești din stânga Nistrului, nu să justifice prezența lor. Dl Ciocoi, dar și Guvernul din care acesta face parte, trebuie să continue presiunile diplomatice asupra Federației Ruse, pentru a o determina să-și respecte obligațiile asumate la summit-ul de la Istanbul, din annul 1999.

4. Doar predecesorul lui Aureliu Ciocoi, Nicolae Popescu, și-a permis să abordeze atât de rectiliniu subiectul sensibil al războiului de la Nistru. De aici și reacțiile dure, venite din partea opiniei publice, dar mai ales din partea celor care au luptat cu arma în mâini pentru independența Republicii Moldova.

 

Albert Camus spunea:

"Prostia are talentul de a fi insistentă."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.