Menu
Embed:

De Facto - 12 Februarie 2020

În această ediție:

Deputații moldoveni le-au promis alegătorilor că vor majora salariile și s-au ținut de cuvânt. De începutul anului curent, aleșii poporului primesc salarii mai mari cu patru mii de lei, în urma unui amendament la Legea Bugetului, elaborat de democratul Vladimir Cebotari.

Astfel, dacă în 2019 salariul de funcție a deputatului pornea de la suma de aproximativ 10 600 de lei, atunci în 2020, acesta este de cel puțin 14 700 de lei. Unii deputați au declarat, ulterior, că nu și-au dat seama că aprobă majorarea propriilor salarii.

Reacția dură a opiniei publice i-a determinat pe deputații PSRM să vină cu o inițiativă legislativă de reducere a lefurilor. Premierul Ion Chicu a tăiat, însă, din elanul populist al socialiștilor, declarând că Guvernul nu va aviza pozitiv această inițiativă.

Chicu a declarat presei că modificarea Legii Bugetului poate fi făcută fie vara, fie abia în toamnă, în luna noiembrie. Până la mijlocul anului curent, a precizat premierul, deputații vor primi salarii majorate. Ulterior, Chicu și-a mai îndulcit tonul, însă datele problemei nu se schimbă.

 

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Deputații, inclusiv cei ai Partidului Socialiștilor, au votat pentru adoptarea proiectului de lege privind majorarea salariilor pentru parlamentari. Si au făcut-o în cunoștință de cauză, chiar dacă unii spun că nu au știut pentru ce votează. Deputații nu au cum să nu știe pentru ce votează, atât timp cât orice document propus spre aprobare trece prin filtrele tuturor comisiilor parlamentare. Mai ales unul atât de important, cum este Legea Bugetului.

2. Deputații socialiști au crezut ca majorarea salariilor pentru deputați va fi trecută cu vederea, numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Presa a reacționat prompt, iar socialiștii au fost puși în situația de a căuta soluții de avarie. Inițial au mințit că informațiile din mass-media sunt false, după care au croit o inițiativă legislativă, care, de fapt, le-a developat minciuna.

3. Majorarea salariilor pentru aleșii poporului pică prost și pentru liderul informal al PSRM, Igor Dodon, în anul alegerilor prezidențiale. Acesta va candida la funcția de șef al statului și va trebui să le explice oamenilor, inclusiv propriilor alegători, de ce deputații socialiști și-au mărit lefurile, în timp ce pensiile și salariile bugetarilor rămân în continuare mizere.

4. Putem presupune că inițiativa socialiștilor, privind reducerea salariilor, a fost depusă sub presiunea președintelui Igor Dodon. Numai că acesta nu a putut anticipa reacția negativă a premierului Ion Chicu, care spune că va respecta buchia legii. Dacă prima reacție a lui Chicu a fost sinceră, atunci se conturează un nou câmp de luptă în politica moldovenească. Dar despre asta cu altă ocazie.

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.