Menu
Embed:

De Facto - 13 Februarie 2020

În această ediție:

Mariajul dintre PAS și PPDA trosnește din toate încheieturile. Fruntașii blocului ACUM spun că au nevoie de un pact de neagresiune, după ce, în ultima perioadă, s-au tot întrecut în declarații războinice.

Semnatarii pactului declară că „se vor abține de la critici sau atacuri reciproce în spațiul public”, în campania pentru alegerile prezidențiale din acest an. În cadrul unor conferințee de presă, organizate separat, liderii PAS și PPDA au recunoscut s-au reîntâlnit după o perioadă lungă în care nu au comunicat și au vorbit despre un astfel de pact.

Așa-zisul pact de neagresiune nu este privit, însă, cu ochi buni de toți liderii PPDA. Vicepreședintele Platformei DA regretă faptul că PAS nu a acceptat să discute despre înaintarea unui candidat comun la prezidențiale, în schimb au venit cu ideea unui pact inutil.

În opinia lui Alexandru Slusari, fruntașii PPDA au spus adevărul, iar acest lucru nu poate fi tratat drept act de agresiune.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Pactul de neagresiune din campania pentru alegerile prezidențiale nu este primul și singurul angajament public nerespectat al celor de la PAS și PPDA. Înaintea scrutinului parlamentar din 2019, Maia Sandu și Andrei Năstase au jurat solemn că nu vor intra în niciun fel de combinații politice cu Partidul Socialiștilor. După alegeri, PAS și PPDA au format o coalișie de guvernământ cu formațiunea patronată de Igor Dodon.

2. Și în campania pentru alegerile locale din toamna anului trecut, fruntașii PAS și PPDA s-au angajat public să renunțe la limbajul dur în raport cu partenerii de guvernare, dar și cu partidele de dreapta. Candidatul Andrei Năstase a promis că va discuta constructiv și va propune proiecte de modernizare a Capitalei. În locul unui discurs echilibrat, Năstase a atacat pe toate fronturile, a lovit sub centură, a abordat un comportament isteric și… a pierdut alegerile.

3. Pornind de la exemplele de mai sus, pactul de neagresiune dintre PAS și PPDA nu impresionează pe nimeni. Toată lumea știe că, la prima ocazie, Maia Sandu și Andrei Năstase vor dezgropa securea războiului. Acest lucru se va întâmpla atunci când discuțiile despre candidatul comun al dreptei vor intra în faza numelor concrete.

4. Unii analiști politici susțin că pactul de neagresiune, discutat de PAS și PPDA seamănă mai curând cu un divorț civilizat decât cu o recăsătorie politică. Rămâne doar ca desfacerea oficială a mariajului dintre cele două partide să fie autentificată după alegerile prezideniale din acest an. Sau poate chiar înainte de scrutin. Vom trăi și vom vedea.

Esop spunea:

"Oamenii făgăduiesc ușor un lucru pe care nu se gândesc să-l împlinească.”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.