Menu
Embed:

De Facto - 18 Februarie 2020

În această ediție:

Zilele trecute, au ieșit la iveală informații scandaloase din culisele discuțiilor dintre PSRM și blocul ACUM, purtate în iunie 2019.

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat, în cadrul unei emisiuni la Publika TV, că socialiștii au încercat atunci să prezinte federalizarea țării drept o soluție pentru problema transnistreană. Potrivit lui Grosu, ideea ar fi fost respinsă de formațiunile conduse de Andrei Năstase și Maia Sandu.

Igor Grosu a mai spus că socialiștii insistă în continuare pe subiectul federalizării Republicii Moldova, la indicația Moscovei.

Drept dovadă în acest sens ar fi declarația scandaloasă recentă a ministrului Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, potrivt căreia armata rusă ar fi oprit războiul de la Nistru, din 1992. Această afirmație a servit drept temei pentru inițirerea unei moțiunin simple împotriva șefului diplomației moldovenești.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Declarațiile șefului fracțiunii PAS, Igor Grosu limpezesc apele în politica moldovenească. Insistența cu care socialiștii au promovat și prOmovează ideea federealizării Republicii Moldova confirmă și veridicitatea probelor video în care președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, îi propunea fostului președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, un document care prevedea federalizarea Republicii Moldova. Atunci, democrații au respins târgul propus de Igor Dodon.

2. Chiar și după eșecul negocierilor cu PDM, șeful statului a continuat să vorbească deschis despre acordarea unei "autonomii puternice" regiunii transnistrene. Tot el recunoaște, însă, că, deocamdată, părțile implicate în conflict nu este pregătită pentru a discuta despre această soluție.

3. În luna iunie a anului trecut, Federația Rusă a forțat crearea coaliției PSRM-ACUM, pentru a obține federalizarea Republicii Moldova. Faptul a fost confirmat de ultimele declarații ale lui Igor Grosu. PAS și PPDA nu au acceptat să susțină acest proiect și, din acest motiv, rămânerea lor în coaliția de guvernământ, alături de PSRM, a devenit inutilă.

4. Președintele Igor Dodon va continua să formeze combinații politice dubioase, pentru a obține o majoritate confortabilă în Parlamentul Republicii Moldova. Șeful statului are nevoie de această majoritate, pentru a duce la bun sfârșit operațiunea de federalizare a Moldovei, deoarece Kremlinl începe să-și piardă răbdarea. Moscova începe să îi dea de înțeles lui Dodon că voiajurile sale periodice în Rusia sunt insuficiente pentru a rămâne în fotoliul de președinte. În joc sunt obiective politice principiale și foarte mulți bani.

Charles de Gaulle spunea:

"În politică este necesar fie să îți trădezi țara, fie electoratul. Prefer să-mi trădez electoratul."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.