Menu
Embed:

De Facto - 20 Februarie 2020

În această ediție:

Se încing spiritele în politica moldovenească. Un grup de deputați ai Partidului Democrat a anunțat ieri că părăsește formațiunea condusă de Pavel Filip. Este vorba de Andrian Candu, Eleonora Graur, Grigore Repeșciuc, Sergiu Sirbu, Vladimir Cebotari și Corneliu Padnevici.

Aceștia au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că PDM a fost transformat în satelit al Partidului Socialiștilor.Cu o zi înainte, însă, liderii partidului dezmințeau cu fermitate informațiile despre o eventuală scindare în PDM.

Declarațiile de fidelitate curgeau gârlă după ce, luni seara, membrii Biroului Executiv al PDM au avut o întâlnire secretă cu deputați socialiști și liderul informal al PSRM, Igor Dodon. Ulterior, lucrurile au luat o turnură spectaculoasă.

Și exponenții dreptei parlamentare l-au acuzat pe liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, de faptul că ar fi capitulat în fața lui Igor Dodon, liderul De Facto al Partidului Socialiștilor. Fruntașii PAS și PPDA i-au mai acuzat pe liderii democrați și de faptul că ar tergiversa finalizarea declarației privind ireversibilitatea parcursului European al țării.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Spuneam anterior că pentru a obtine o majoritate confortabila în Parlament președintele Igor Dodon va țese în continuare combinații politice dubioase. Iar majoritatea dorită de Igor Dodon ar trebui să ducă la bun sfârșit operațiunea de federalizare a Republicii Moldova, elaborată în laboratoare secrete de la Moscova.


2. Putem presupune că șeful statului ar fi recurs la presiuni directe asupra deputaților Partidului Democrat, tocmai pentru a obține majoritatea mult-dorită. Președintele Igor Dodon face eforturi uriașe să-i aducă pe democrați pe orbita Partidului Socialiștilor, deoarece nu are o altă soluție. Demiterea Guvernului Sandu a creat o fisură adâncă în relațiile PSRM cu PAS și PPDA, care face imposibilă, pe moment, negocierea unei noi majorități cu blocul ACUM.

3. Grupul celor șase deputați ai PDM, care au părăsit formațiunea, declară că nu a dorit să accepte presiunile exercitate de către Igor Dodon. Prin urmare, ruptura din Partidul Democrat arată viziunile diferite ale deputaților formațiunii privind relațiile cu Partidul Socialiștilor. Unii dintre ei optează deschis pentru o cooperare intensă cu socialiștii, iar alții insist asupra unor discuții cu partidele pro-europene.

4. Plecarea grupului condus de Andrian Candu din Partidul Democrat creează premise pentru o aliere a formațiunii conduse de Pavel Filip cu Partidul Socialiștilor. Dar și pentru crearea unei eventuale alianțe majoritare, controlată în totalitate de Igor Dodon. În consecință, noua putere va avea mână liberă să bată în cuie federalizarea Republicii Moldova, chiar și într-o formă voalată, așa cum își dorește Kremlinul.

Eschil spunea:

"Nu este boală pe care o condamn mai mult decât trădarea de țară."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.