Menu
Embed:

De Facto - 25 Februarie 2020

În această ediție:

După ce a atacat în forță în Asia, virsul Covid-19 a început să înainteze veriginos și pe continental european. În Italia, țară în care locuiesc și muncesc mii de moldoveni, cel puțin șapte persoane au murit din cauza acestui coronavirus, iar peste 220 de oameni sunt infectați. Toate victimele sunt persoane în etate, iar autoritățile italiene întreprind acțiuni fără precedent pentru a preveni răspândirea infecției.

Și autoritățile de la Chișnău au emis Cod Galben în legătură cu răspândirea coronavirusului în Europa, dar precizează că situația epidemiologică din țară este sub control. Odată cu emiterea Codului Galben, mai multe instituții urmează să respecte un șir de măsuri pentru prevenirea și controlul bolii. Este vorba despre Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Aeronautică Civilă, Aeroportul Internațional Chișinău, Calea Ferată a Moldovei, dar și alte instituții.

Între timp, angajații Poliției de Frontieră recunosc că nu au suficiente resurse pentru a verifica starea de sănătate a cetățenilor moldoveni, care revin acasă din Italia, iar cea mai gravă situație este la punctele de trecere a frontierei terestre.

Acolo, totul depinde doar de capacitatea vameșului de a depista, vizual, un eventual bolnav. Iar directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică spune că, deocamdată, doar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” este gata să interneze pacienți infectați cu coronavirus.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Încă săptămâna trecută, în Republica Moldova au fost aduse peste 500 de teste pentru depistarea virusului COVID-19, oferite de Organizația Mondială a Sănătății. De unde rezultă că Organizația ia serios în calcul răspândirea virusului pe continentul european și întreprinde măsuri de prevenire a epidemiei, în țările de pe bătrânul continent.


2. Încă la sfârșitul săptămânii trecute, și România a intrat în stare de alertă în legătură cu posibila extindere a virusilui Covid 19. Autoritățile spun că sunt gata să facă față unei eventuale epidemii, iar liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru a discuta acest subiect. Diaspora românească din Italia este destul de numeroasă, de aceea reacția promptă a autorităților de la București este justificată.

3. Deși semnalele alarmante din Italia au început să vină încă la sfârșitul săptămânii trecute, abia luni dimineață Chișinăul a reacționat adecvat. Autoritățile au intrat în alertă, au mobilizat instituțiile competente, au declarat Cod Galben și au început să testeze cu termoscanerul, la intrarea în țară, moldovenii care revin din Italia.

4. Situația se va complica, însă, în perioada imediat următoare, odată cu apropierea Sărbătorilor Pascale. Exponenții Diasporei vor reveni masiv în țară, iar autoritățile vor trebui să întreprindă acțiuni profilactice mai consistente, decât simpla măsurare a temperaturii la frontieră. Fără a îngroșa culorile, ne întrebăm: sunt oare în stare guvernanții să protejeze cetățenii de o eventuală epidemie?

O veche zicală românească spune:

"Paza bună trece primejdia rea!

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.