Menu
Embed:

De Facto - 26 Februarie 2020. CHICU FACE CAMPANIE PENTRU DODON?

În această ediție:

Lidera PAS, Maia Sandu, a descoperit, ieri, un secret al lui Polichinelle. Fostul premier a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Executivul condus de Ion Chicu face campanie electorală pentru președintele Igor Dodon, iar acțiunile Executivului sunt îndreptate împotriva cetățenilor.

Alături de colegii săi de partid, Maia Sandu a evaluat activitatea Guvernului Chicu, la o sută de zile de la învestirea.

În aceeași conferință de presă, Maia Sandu a criticat creșterea tarifului la călătoriile interurbane, dar și cele două valuri de scumpiri ale carburanților din ianuarie. De asemenea, lidera PAS a mai spus că din cauza actualei guvernări, țara noastră a fost izolată pe plan internațional.

Nici șeful Guvernului, nici președinția nu au comentat declarațiile Maiei Sandu. A făcut-o, însă, consilierul premierului Ion Chicu, Vitalie Dragancea, care a spus că Guvernul Chicu este unul autonom.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Guvernul condus de Ion Chicu a fost învestit în data de 14 noiembrie anul trecut, cu voturile deputaților PSRM și PDM. De la bun început, asupra acestui Cabinet de Miniștri a planat suspiciunea că ar fi unul de buzunar, menit să-i asigure lui Igor Dodon un climat confortabil înaintea alegerilor prezidențiale din acest an.

2. În momentul învestirii noului Guvern, Igor Dodon a sperat că Ion Chicu, un specialist în domeniul finanțelor publice, va asigura în continuare creșterea economiei naționale. Această creștere trebuia, în opinnia lui Igor Dodon, să asigure continuarea proiectelor sociale implementate în anii 2018-2019. Altfel spus, mai multe drumuri bune sau mai multe locuințe ieftine, procurate de cetățeni, trebuiau să-i aducă lui Igor Dodon și mai multe voturi la alegerile prezidențiale.

3. Igor Dodon a supraevaluat, însă, capacitatea actualului Guvern de a menține economia națională pe un trend ascendent. Prin urmare, în locul drumurilor bune sau a locuințelor ieftine a venit valul scumpirilor. S-au majorat tarifele la călătoriile interurbane, s-au scumpit produsele alimentare, carburanii și serviciile. Toate acestea, la care se adaugă și dezvăluirile din presă despre veniturile din surse oculte, îi reduc lui Dodon șansele de a câștiga un nou mandat de șef al statului.

4. Igor Dodon va încerca să recurgă la câteva acțiuni radicale de PR, pentru a-și securiza șansele electorale. Șeful statului ia în calcul chiar și sacrificarea Guvernului Chicu, chiar dacă acum neagă public această mutare. Igor Dodon a avut grijă să-și creeze o majoritate parlamentară confortabilă, în stare să învestească un nou Cabinet de Miniștri. Iar zvonurile despre includerea unor fruntași democrați în noua garnitură guvernamentală nu sunt de neglijat.

Antoine de Saint-Exupery spunea:

"Puterea, dacă are drept temelie dorința de a domina, este doar o ambiție stupidă."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.