Menu
Embed:

De Facto - 27 Februarie 2020. FURTUNĂ ÎN “PARTIDUL ROZELOR”

În această ediție:

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a recunoscut public că formațiunea din care face parte negociază participarea la guvernare, alături de Partidul Socialiștilor.

Diacov a precizat că democrații trebuie să decidă până la mijlocul lunii martie, daca vor face parte din noua echipă guvernamentală sau dacă se vor plasa în opoziție. Președintele de onoare al PDM a recunoscut și faptul că în partid sunt opinii diferite la acest subiect.

Acum o săptămână, atunci când șase deptați PDM au anunțat formarea grupului parlamentar "PRO-MOLDOVA", Pavel Filip a negat vehement informațiile despre negocierile democrațililor cu forațiunea condusă DE FACTO de Igor Dodon.

La rândul lor, exponenții “grupului Candu” spuneau că jocurile de culise și negocierile pe sub masă cu socialiștii creează confuzie și îi dezamăgește pe membrii de partid.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Declarațiile înflăcărate despre unitatea de monolit a Partidului Democrat nu mai pot ascunde un fapt recunoscut public: liderii formațiunii poartă, totuși, negocieri secrete cu socialiștii, pentru formarea unui nou Guvern. Pavel Filip nu mai poate nega nici faptul că nu toți membrii PDM ar accepta intrarea partidului într-o alianță conbtrolată în totalitate de Igor Dodon.

2. Pornind de la constatarea de mai sus, putem anticipa noi plecări din rândul Partidului Democrat și chiar a fracțiunii sale parlamentare. Unii deputați democrai își dau seama că mariajul cu socialiștii este unul provizoriu, iar trăinicia acestuia depunde și de scorul pe care îl va acumula Igor Dodon la alegerile prezidențiale.

3. Actuala conducere a Partidului Democrat dorește o alianță de guvernare cu Partidul Socialiștilor din rațiuni politice. Pavel Filip nu dorește alegeri parlamentare anticipate, deoarece scorul pe care l-ar putea obține partidul ar fi mult mai mic decât în 2019. Principala cauză a unui eventual eșec ar fi rolul de semi-opoziție, asumat de liderii PDM, care derutează membrii și simpatizanții formațiunii.

4. Acceptând participarea la guvernare, Partidul Democrat se va transforma într-o anexă docilă a Partidului Socialiștilor. Acest lucru nu este nici spre binele democraților, dar nici spre binele Republicii Moldova. Eșichierul moldovenesc ar pierde un factor de echilibru, iar acest lucru ar putea avea consecințe grave în viitor pentru întreg sistemul politic.

Winston Churchill spunea: ”

"Politica este la fel de periculoasă ca și războiul. În război poți fi ucis o singură dată. În politică - de mai multe ori.”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.