Menu
Embed:

De Facto - 3 martie 2020. VETERANII, FOC ȘI PARĂ PE GUVERNANȚI

În această ediție:

Sute de veterani ai războiului de la Nistru au luat cu asalt ieri clădirea Executivului, cerând retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Printre revendicările foștilor combatanți au mai figurat asigurarea medicală gratuită, tratament anual de reabilitare, medicamente pentru veterani și familiile lor, dar și compensarea plăților pentru întreținerea locuințelor. Combatanții au mai cerut demisia Guvernului și a președintelui Igor Dodon, iar, la un moment dat, au devenit violenți, spărgând ușa Executivului cu un buzdugan.

Protestatarii au cerut și demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi. Veteranii se declară indignați de declarația acestuia, potrivit căreia armata rusă ar fi oprit vărsările de sânge din 1992. La rândul său, ministrul Ciocoi a declarat că va pleca din funcție doar dacă Parlamentul îi va cere acest lucru.

Premierul Ion Chicu a scris ieri, pe Facebook că a sparge ușa Guvernului nu este dovadă de patriotism. El a mai spus că regretă că unii oameni s-au lăsat conduși din umbră de forțe care doresc destabilizarea Moldovei, prin ură, agresiune și dezbinare socială.

Și președintele Igor Dodon a scris pe Facebook că protestul din Piața Marii Adunări Naționale este antidemocratic, iar oamenii legii trebuie să investigheze cine a stat în spatele manifestației. Astăzi, totul autorităților, dar și al protestatarilor s-a mai îndulcit. Premierul Chicu a declarat, după o întâlnire matinală cu foștii combatanți, că Guvernul va ține cont de solicitările protestatarilor și caută soluții pentru detensionarea situației.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Ministrul Aureliu Ciocoi a făcut o declarație scandaloasă, care a pus pe jar o bună parte din cetățenii Republicii Moldova. Cei mai afectați de gestul dlui Ciocoi sunt veteranii războiului de la Nistru, deoarece ei au simțit pe propria piele cât de pașnici au fost soldații Armatei a 14-a, în anul 1992.

2. Ministrul Ciocoi poate fi demis în urma unei moțiuni simple, depusă de unul din grupurile parlamentare. Fracțiunea PAS a anunțat deja că va înainta un demers de destituire a acestui demnitar, care, totuși, ar putea să nu fie susținut de deputații din Partidul Democrat. Aureliu Ciocoi are, însă, șansa de a pleca benevol din funcție, pentru a demonstra că este om de onoare și că are curajul să răspundă pentru propriile fapte și vorbe.

3. Revolta veteranilor a arătat că rana adâncă provocată de războiul de la Nistru încă nu s-a cicatrizat. Ecoul acestuia este încă viu și provoacă dezbateri aprinse în societatea moldovenească, iar declarațiile nechibzuite ale unor demnitari pot avea uneori consecințe incendiare.

4. La fel de periculoasă este și exploatarea subiectului transnistrean în scopuri electorale. Unii politicieni au abordat problematica transnistreană doar pentru a ajunge la guvernare, însă și-au schimbat retorica, după ce s-au cocoțat în fotolii de conducere. Aceștia inventează soluții nebuloase, dar neglijează un adevăr incontestabil: cea mai importantă premisă pentru rezolvarea problemei transnistrene este plecarea trupelor ruse din stânga Nistrului. Punct.

Nicolae Iorga spunea:

"Până acum, oamenii n-au găsit un alt drum spre adevăr decât greșeala."

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.