Menu
Embed:

De Facto - 4 martie 2020. NĂSTASE VREA SĂ FIE PREȘEDINTE

În această ediție:

Partdul Platforma DA și-a anunțat, zilele trecute, candidatul apartiinic la funcția de președinte al Republicii Moldova. Acesta este nimeni altul decât liderul formațiunii, Andrei Năstase, promovat de ultimul Consiliu Național Politic al PPDA.

În cadrul reuniunii, fruntașii Platformei DA și-au exprimat regretul că Partidul Acțiune și Solidaritate nu a fost receptiv la ideea identificării unui pretendent unic al forțelor de dreapta.

Replica PAS nu s-a lăsat așteptată. Într-o declarație de presă, formațiunea condusă de Maia Sandu informează, ironic, că a luat act de încheierea subită de către PPDA a procesului de selectare a candidatului unic al forțelor pro-europene.

Iar lidera PAS, Maia Sandu, s-a declarat surprinsă de faptul că Platforma „DA” a luat deja decizia să-l propună pe Andrei Năstase drept candidat la funcția de președinte.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Lidera PAS trișează atunci când spune că a fost surprinsă de decizia celor de la PPDA, de a-și înainta propriul candidat la prezidențiale. Maia Sandu știa foarte bine că Platforma DA caută doar un pretext, pentru a anunța candidatura lui Andrei Năstase. Și pretextul a fost găsit: Partidul Acțiune și Solidaritate este acuzat că nu a fost receptiv la ideea candidatului unic și apartiinic, promovată de PPDA.

2. Candidatura lui Andrei Năstase la prezidențialele din acest an este un punct important pe agenda Platformei DA. Fruntașii PPDA speră că la alegerile prezidențiale Andrei Năstase își va lua revanșa după eșecul usturător de la ultimul scrutin local. Promovarea lui Năstase este, deocamdată, singura metodă de a ține Platforma DA pe linia de plutire.

3. Spuneam și anterior că blocul ACUM își va înceta existența DE FACTO în momentul în care Andrei Năstase și va anunța candidatura la funcția de șef al statului. În următoarele luni ne așteaptă un adevărat război rece între PAS și PPDA, care va culmina cu dispariția unei formațiuni de pe scena politică. Acest lucru se va întâmpla după alegerile prezidențiale.

4. Scrutinul prezidențial din acest an este un test de spraviețuire pentru dreapta politică din Republica Moldova. Un test pe care partidele de pe această parte a eșichierului s-ar putea să nu îl treacă. Dreapta este măcinată de lupte intestine, în timp ce PSRM profită din plin de resursele administrative pe care i le pune la dispoziție Guvernul controlat de Igor Dodon. Dacă această tendință se va menține, rezultatul scrutinului este ușor de anticipat.

Aristotel spunea: Cele mai multe dezbinări se ivesc în cetăți din cauza ambiției.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.