Menu
Embed:

De Facto - 5 martie 2020. PDM NEGOCIAZĂ CU PSRM

În această ediție:

Partidul Democrat din Moldova a acceptat să negocieze cu Partidul Socialiștilor formarea unei noi alianțe de guvernare. Președintele PDM, Pavel Filip, a declarat, după ședința Consiliului Național Politic al formațiunii, că viziunile celor două partide nu coincid, dar se va încerca identificarea unui compromis, la masa de negocieri.

O primă rundă de discuții între cele două formațini a avut loc chiar astăzi.Reacția partidelor parlamentare la negocierile dintre PDM și PSRM nu s-a lăsat așteptată. Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate i-a îndemnat pe democrați să nu facă o coaliție de guvernare cu socialiștii și să-și propriii alegători, care sunt în majoritate proeuropeni.

În comunicat se mai spune că deputații formațiunii conduse de Maia Sandu au depus eforturi pentru a găsi o platformă comună cu democrații, încercând negocierea mai multor subiecte, însă au fost refuzați de fiecare dată, sub diferite pretexte.

Și liderul Partidului Șor, Ilan Șor a declarant, în cadrul ueo videoconferințe de presă, că prin această alianță, PSRM și PDM își dezamăgesc electoratul.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Spuneam, într-o altă ediție a emisiunii noastre, că actuala conducere a Partidului Democrat ar accepta o alianță de guvernare cu Partidul Socialiștilor, deoarece nu dorește alegeri parlamentare anticipate. Democrații admit că rolul de semi-opoziție, pe care și l-au asumat până acum, ar putea deruta membrii și simpatizanții formațiunii.

2. Putem admite, de asemenea, că liderii democrați ar putea fi șantajați de liderul informal al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. În scurta perioadă de guvernare a alianței ACUM-PSRM, Dodon a obținut controlul asupra structurilor de forță, iar acest fapt îi permite să forțeze instrumentarea unor dosare penale. Liderii PDM au acceptat să intre în hora PSRM, de aceea putem presupune că ei sunt vulnerabili, că au ceva de ascuns.

3. Un fapt este, însă, evident: Acceptând participarea la guvernare, Partidul Democrat se va transforma într-o anexă a Partidului Socialiștilor. Intrând într-un mariaj forțat cu PSRM, PDM își va pierde statutul de formațiune care menține echilibrul pe eșicherul politic moldovenesc. Dar și reputația de partid care optează pentru integrarea Republicii Moldova în spațiul European.

4. Mai mulți comentatorii politici consideră că apropierea PDM de PSRM va duce chiar la dispariția partidului. O astfel de ipoteză nu poate fi neglijată, dacă ținem cont de lejeritatea cu care Partidul Democrat acceptă rolul de scutier al Partidului Sociualiștilor. Iar așa-zisele negocieri dintre democrați și socialiști doar ascund un scenariu deja bătut în cuie.

Winston Churchill spunea: În razboi, poți fi ucis o singură dată, în politica poți fi ucis de mai multe ori.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.