Menu
Embed:

De Facto - 10 martie 2020. COVID–19 A AJUNS ȘI ÎN MOLDOVA

În această ediție:

Coronavirusul COVID – 19 a ajuns și în Republica Moldova. După cum era de așteptat, aceasta a fost adus din Italia, acolo unde locuiesc sau muncesc mii de cetățeni ai Republicii Moldova. În acest context, autoritățile de la Chișinău iau deja în calcul o posibilă suspendare a zborurilor din și spre Italia.

Reacția Chișnăului vine după ce autoritățile de la București au anunțat că interzic cursele avia din și spre Italia, de astăzi până în data de 23 martie. În același timp, șeful statului, Igor Dodon, a declarat luni că autoritățile ar putea restricționa tranzitul străinilor pe teritoriul Moldovei, inclusiv al cetățenilor români.

O altă măsură drastică a autorităților se referă la limitarea întrunirilor în masă. Igor Dodon a declarat luni că se pregătesc inițiative legislative, care vor permite autorităților să interzică reuniunile, dar și să sancționeze persoanele care vin din țări cu zone de risc și completează eronat fișele epidemiologice.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a confirmat astăzi intenția guvernării de a interzice toate întrunirile în masă, indiferent de caracterul acestora.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Conform datelor oficiale, până la această oră, în Republica Moldova a fost înregistrat doar un caz de infectare cu COVID-19 a unei persoane care a venit din Italia. Pornind de la acest fapt, intenția autorităților de a interzice toate manifestările publice, dar și accesul cetățenilor străini în țară este catalogată de unii analiști drept prematură.

2. Igor Dodon a anunțat, încă luni dimineața, în mod UNILATERAL, intenția autorităților de a interzice manifestațiile publice. Nu vrem să credem că șeful statului încearcă să substituie Guvernul, Parlamentul și structurile medicale, pentru a-și fortifica imaginea de “tată al națiunii”, înaintea alegerilor prezidențiale din acest an.

3. Nu am dori să credem nici că inițiativa anunțată de Igor Dodon și preluată din mers de Guvern ar viza, de fapt, curmarea din fașă a unor posibile acțiuni de protest împotriva guvernării. Altfel spus, sperăm că șeful statului nu va profita de extinderea epidemiei de COVID -19, pentru a-și impune o agenda politică ascunsă. Pentru că astfel de manifestări sunt caracteristice doar unor regimuri autoritare, iar Moldova pretinde că este stat de drept.

4. Și despre coronavirus: Există probabilitatea ca numărul persoanelor infectate să crească în următoarele zile. Acest fapt trebuie tratat cu maximă îngrijorare, dar fără accese de panică. O eventuală epidemie poate fi depășită cu succes doar prin acțiuni calme, solidare, responsabile și eficiente. Bocetele sau chiotele de vitejie sunt inoportune.

Thomas Mann spunea: O familie trebuie să fie unită și solidară, căci altfel nenorocirea bate la ușă

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.