Menu
Embed:

De Facto - 11 martie 2020. NEGOCIERILE PDM-PSRM CONTINUĂ

În această ediție:

Reprezentanții Partidului Democrat din Moldova și ai Partidul Socialiștilor au purtat astăzi o nouă rundă de discuții privind crearea unei coaliții de guvernare. Cele două formațiuni nu oferă prea multe detalii despre negocieri, însă președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat recent că democrații sunt dispuși să preia conducerea a patru ministere în viitorul Cabinet de Miniștri.

Ulterior, liderul formațiunii, Pavel Filip, a precizat, la la o emisiune TV, că ar fi vorba despre ministerele Educației, Economiei și Infrastructurii, dar și portofoliile de la Apărare și Externe. La rândul lor, deputații socialiști susțin că încă nu s-a ajuns la un consens cu democrații în privința creării unei coaliții de guvernare și nici nu s-a luat vreo decizie privind împărțirea fotoliilor din Guvern.

Unii analiști politici nu văd cu ochi buni mariajul dintre PDM și PSRM. În opinia lui Cristian Hrițuc, fost consilier din cadrul Administrației Prezidențiale de la București, pro-occidentalul Pavel Filip se transformă treptat în aliat al Rusiei. Într-un articol pe blogul său, Hrițuc mai spune că Filip adoptă același comportament ca și al fostului creștin-democrat Iurie Roșca.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Cristian Hrițuc are dreptate: Din mariajul dintre PDM și PSRM câștigă doar socialiștii și președintele Igor Dodon. În schimb, Partidul Democrat nu va supraviețui acestei alianțe, deoarece își va câștiga reputația de partid oportunist. Iar un astfel de partid nu este nici pe placul alegătorilor și nici al partenerilor externi.

2. Deputatul democrat Ion Leucă a declarat, într-o emisiune televizată, că PDM și PSRM au divergențe ideologice privind politica externă. Acesta a spus că PDM are o orientare clar europeană, în timp ce PSRM înclină spre Uniunea Euroasiatică. Nu știm cât de mari sunt divergențele la care se referă deputatul democrat, dar este clar că ele vor fi depășite atunci când se va discuta despre funcții concrete.

3. Fruntașii PDM negociază o alianță de guvernare cu PSRM, deoarece nu doresc alegeri parlamentare anticipate. Ei știu foarte bine că, în cazul unui scrutin anticipat, șansele democraților de a accede în Legislativ se reduc simțitor, la fel ca și posibilitățile acestora de a ajunge la putere.

4. Liderii PDM continuă să vorbească despre orientarea proeuropeană a formațiunii. În realitate, democrații au abandonat vectorul Pro-Europa în momentul în care au acceptat să intre în horă cu PSRM. Încă nu știm dacă au făcut-o de bunăvoie sau forțați de anumite circumstanțe externe, dar lucrurile se vor limpezi cu siguranță.

Aristotel spunea:

Există câteva moduri de a evita critica: să nu faci nimic, să nu spui nimic și să fii un nimic.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.