Menu
Embed:

De Facto - 12 martie 2020. REVOLTA ISTORICILOR

În această ediție:

Zeci de angajați ai Institutului de Istorie au protestat, zilele trecute, în fața sediului Guvernului. Cercetătorii sunt nemulțumiți de faptul nu și-au primit salariile de două luni, iar autoritățile nu vin cu soluții pentru această problemă. În total, de la începutul acestui an, peste trei mii de angajați din 51 de instituții de cercetare din țară nu și-au primit lefile. Reținerile salariale se datorează modificării de către Guvern a schemei de finanțare a acestor instituții.

Premierul Ion Chicu a avut o reacție cinică la acțiunea de protest a cercetătorilor. Acesta a scris, pe Facebook, că Guvernul nu irosește banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolați în proiecte politice. Ion Chicu a mai scris că autoritățile sunt gata să plătească pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie sau medicină. Directorul adjunct al Institutului de Istorie din Moldova, Nicolae Enciu, a calificat aceste declarații drept o insultă.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Reacția premierului Ion Chicu la protestul cercetătorilor de la Institutul de Istorie este cinică, dar explicabilă. O bună parte dintre istorici se încadrează în categoria adversarilor ideologici ai Partidului Socialișilor și ai liderului lor informal, Igor Dodon. Acesta din urmă este deranjat de faptul că cercetătorii de la Institutul de Istorie sunt adepți ai școlii românești de istorie și ai celei sovietice.

2. Premierul Ion Chicu operează cu duble standarde. Șeful Guvernului vorbește cu regret despre o presupusă afiliere politică a istoricilor moldoveni, dar sugerează, totodată, că Guvernul ar putea fi mai cooperant, în cazul în care orientarea ideologică a cercetătorilor se va schimba. Și va deveni, de exemplu, socialistă.

3. Din păcate, nici actualul Guvern nu este preocupat serios de reformarea domeniului cercetării științifice din Republica Moldova. Istoricii sau filologii moldoveni sunt puși în continuare în situația jenantă de a cerși bani de la Guvern pentru proiecte de cercetare. Când, de fapt, Executivul ar trebui să să stimuleze orice tip de inovație, indiferent de domeniul din care provine aceasta.

4. Premierul Ion Chicu ar trebui să înțeleagă că nu există științe neimportante. Filosofia, literatura, științele politice, istoria au fost domenii care au favorizat progresul omenirii, în aceeași măsură ca și matematica sau chimia. Șeful Guvernului ar trebui să depășească mentalitatea îngustă de contabil și să înțeleagă că este premierul întregii țări, nu al unui partid politic.

Stephen Hawking spunea:

Oamenii de știință au devenit purtătorii torței de descoperire, în căutarea noastră de a afla cât mai multe.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.