Menu

De Facto - 16 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție: 

Peste 150 de agricultori moldoveni care produc struguri, mere, nuci și pomușoare au participat la un forum comercial  internațional, cu mai mulți importatori străini.

Evenimentul a avut drept scop extinderea ariei de comercializare a produselor moldovenești în Spania, Franța, România, Rusia, Belarusia, Emiratele Arabe și Africa de Sud. Potențialii cumpărători au anunțat deja proiecte comune concrete.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în 8 luni ale anului curent țara noastră a exportat deja cu 2,2% mai mult, față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, exporturile în Uniunea Europeană au scăzut cu peste 3 la sută.

Organizatorii Forumului Comercial Internațional au declarat că prin astfel de uniuni agricultorii moldoveni pot să-și promoveze producția atât pe piața internă, cât și pe piața externă.

 Câteva concluzii:

1. Ministerul agriculturii nu are soluții concrete pentru cea mai importantă problemă a  producătorilor moldoveni- cea a piețelor de desfacere. Singura propunere este o premieră "mondială" și aparține ministrului Georgeta Mincu, despre mustul din struguri pentru elevi. Din fericire, doamna Mincu a renunțat la această idee, acuzând presa că a înțeles-o greșit.

2. Incompetența actualei conduceri a Ministerului Agriculturii a fost confirmată și de fostul secretar de stat, Diana Crudu. Într-o postare pe Facebook Crudu a scris că între funcționarii de la Minister și fermieri nu există comunicare. Altfel spus, angajații ministerului consideră că nu ei trebuie să caute piețe de desfacere pentru producătorii agricoli.

3. În opinia Ministerului Agriculturii, Forumul Comercial Internațional trebuia să ne convingă că autoritățile sunt preocupate zilnic de problemele fermierilor, dar realitatea este alta. Producătorii de mere, struguri sau prune sunt lăsați singuri în fața problemelor.

4. Ministerul Agriculturii nu este singurul generator de idei proaste din actuala guvernare. Auto-lăudat și auto-aplaudat la investire, acest cabinet de miniștri demonstrează în fiecare zi că este unul din cele mai slabe din scurta istorie a statului Republica Moldova.

Gustave le Bon spunea: "Competența fără autoritate este la fel de neputincioasă ca autoritatea fără competență."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.