Menu
Embed:

De Facto - 17 martie 2020. ALIANȚĂ PE TIMP DE… CORONAVIRUS

În această ediție:

Așa dar, în politica moldovenească a aparut o nouă alianță - ''Platforma Social - Democrată pentru Moldova'', creată repede... dar nu surprinzator, de Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.
Acordul dintre cele două formațiuni prevede anumite remanieri la nivel înalt... după alegerile Prezidențiale din toamna anului curent.


Atunci Partidului Democrat îi va reveni funcția de prim ministru sau de Președinte al Parlamentului.
Dar pâna atunci Guvernul a fost complectat cu 5 miniștri din partea democraților.
Ei vor gestiona:
Ministerul Afacerilor Externe,
Ministerul Economiei,
Ministerul Educației,
Ministerul Apărării
...plus funcția de vice-premier pentru Reintegrare.

Noua coaliție de guvernare de la Chișinău este tratată cu rezerve de partenerii externi importanți ai Republicii Moldova. Astfel, Ministerul de Externe al României a declarat, într-un comunicat de presă, că nu există argumente, care ar demonstra, că noua conjunctură politică din Republica Moldova va continua reformele în direcția avansării parcursului european.

În același mesaj se mai spune că sprijinul financiar al României este strict condiționat de acțiunile concrete pe care le vor întreprinde politicienii moldoveni

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Opinia publică a fost surprinsă atat de conținutul acordului dintre PDM și PSRM, cat și de contextul în care s-a nascut noua coalitie de guvernare. Unii au promovat insistent idea, că semnatarii acordului ar fi profitat de carantină, pentru a aplana o posibilă nemulțumire a democraților de rând față de această înțelegere politică.

2. Semnând acordul de colaborare cu PSRM, Partidul Democrat își asumă, benevol, răspundera și pentru un eventual eșec al guvernării socialiste.
Din acest motiv, viitorul formațiunii si al liderilor Partidului Democrat este pus sub un mare semn de întrebare.

3. Liderii democrati afirma, ca Alianța PSRM - PDM este una pro-europeană, dar in documentul semnat de cele două formațiuni nu se spune nimic despre retragerea trupelor rusesti din stânga Nistrului. ...Or, cu o armată străină pe teitoriul țării, integrarea Republicii Moldova în UE este aproape imposibilă.

4. Intrarea Partidului Democrat la guvernare poate crea disensiuni serioase în interiorul formațiunii. PDM este o structură eterogenă, în care s-au regăsit, de-a lungul anilor, atat oportuniști, cat și adepți ai integrării europene, devotati partidului. Este greu de crezut, că ei vor acepta un asemenea târg politic.

Si pe final - citatul zilei:

Marin Preda:
„Învață să nu te lași umilit.”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.