Menu

De Facto - 18 Decembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Și în acest an, decorațiunile de Crăciun și Anul Nou cât si parcurile de distractii din Piața Marii Adunări Naționale au încins spiritele în societate.

Cât face numai dragonul uriaș amplasat în Centrul Chisinaului. Înfiorătoarea reptilă a stârnit un val de nemulțumiri, critici, și ironii din partea locuitorilor Capitalei și al internauților. La ședința operativă de luni primarul Ion Ceban le-a reproșat subalternilor, că centrul Chișinăului și Piața Marii Adunări Naționale devin subiect constant de scandal în presă.

La rândul său, Marcel Zambitchi, șeful Direcției Comerț, Alimentație Publică și Prestări Servicii, care și-a depus azi cererea de demisie, a declarat că n-a știut nimic despre intenția agentului economic de a instala dragonul în Piata Marii Adunari Nationale.

Epopeea dragonului din centrul Capitalei a ajuns și în vizorul Guvernului. Premierul Ion Chicu, care a declarat anterior că Guvernul și Primăria Chișinău vor organiza împreună Târgul de Crăciun, neagă că ar avea vre-o legătură cu decorațiunile scandaloase, instalate în Piața Marii Adunări Naționale.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Organizarea proastă a Târgului de Crăciun de către Primăria Capitalei sau de către Guvern a devenit deja o tradiție urâtă si provoacă critici justificate din partea populației. Astfel, în Piața Marii Adunări Naționale a mai fost instalat un carusel pictat cu femei îmbrăcate sumar, care dupa meritate critici pe internet au fost acoperite cu hârtie. Aceste și alte incidente arată clar, că autoritățile locale, indiferent de culoarea lor politică, au mari probleme la capitolul planificarea și organizarea acțiunilor publice.

2. Este regretabil faptul, că în loc să ne unească în jurul Pomului de Craciun, sărbătorile de iarnă ne aruncă periodic în scandaluri prostești. Am amintit aici de brazii furați de comuniști în epoca lui Dorin Chirtoacă: de Pomul de Crăciun adus cu scandal de fostul primar interimar Silvia Radu sau de criticile în adresa Guvernului Filip pentru Târgul de Crăciun organizat pe strada 31 august.

3. Suspiciunile de corupție, de cele mai mlte ori ne-probate, au ajuns și în acest an ''decororațiuni'' pe Pomul de Crăciun. Politicienii și funcționarii noștri au uitat de spiritul Crăciunului, iar Piața Marii Adunări Naționale a ajuns subiect de campanii electorale și câmp de bătălii politice.

4. Oamenii politici de la noi trebuie să înțeleagă că cetățenii vor liniște și voie bună măcar de Crăciun și Anul Nou. Și nu cred că cer prea mult.

Napoleon Bonaparte spunea: "Prostul are un mare avantaj față de omul deștept: este întotdeauna mulțumit de el însuși."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.