Menu

De Facto - 19 Decembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Datele celui mai recent sondaj de opinie, realizat de IMAS, relevă câteva tendințe interesante. În primul rând - căderea liberă a liderului PPDA, Andrei Năstase, și a formațiunii pe care o conduce. Fostul deputat, ministru și primar a ajuns să fie devansat și de Ilan Șor sau Renato Usatîi.

În același timp, de cea mai mare popularitate se bucură Igor Dodon, Maia Sandu, Pavel Filip, Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc și primarul Capitalei, Ion Ceban. Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 32,1 la sută dintre alegatori ar vota pentru PSRM. Cu 10 procente mai puțin ar avea ''Partidul Acțiune și Solidaritate'', iar pentru Partidul Democrat ar vota peste 11 la sută dintre moldoveni.

PCRM ar obține 5 la sută din voturi, iar ''Partidul Politic Șor'' și formațiunea ''Partidul Nostru'' ar câștiga câte aproximativ 4 procente. Ultimul în top este PPDA, care ar obține doar 1,7 la sută dintre sufragii. Experții au și o explicație pentru picajul PPDA și al lui Andrei Năstase. O altă tendință interesantă în sondajul IMAS este creșterea numărului celor, care optează pentru unirea cu România și ponderea mare a moldovenilor care pledeaza pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Astfel, în doar 3 luni, numărul unioniștilor a crescut cu 4 puncte procentuale, în comparație cu sondajul realizat în luna septembrie. Pentru apropierea de Uniunea Europeană optează 58 la sută dintre participanții la sondaj, iar pentru Uniunea Vamală - 50 la sută. Precizăm, că sondajul a fost realizat în perioada 2 - 14 decembrie 2019 și are o marjă de eroare de 3 la sută.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Căderea liberă a lui Andrei Năstase este rezultatul logic al prestației sale foarte slabe în funcția de ministru al Afacerilor Interne. La alegerile locale chișinăuenii i-au sugerat liderului PPDA, că retorica agresivă nu compensează întotdeauna incompetența managerială.

2. În acelasi timp ''Partidul Acțiune și Solidaritate'' crește în sondaje din contul procentelor pierdute de PPDA. Fenomenul a luat amploare în special după ultimul eșec electoral al lui Andrei Năstase, când formațiunea condusă de Maia Sandu a început să absoarbă votanții ''Platformei Demnitate și Adevăr''. Împreuna ambele componente ale blocului ACUM, despre care Andrei Năstase spune că nu mai există, sunt în cădere la capitolul ''încrederea populației''.

3. Partidul Socialiștilor conduce detașat în topul formațiunilor politice, dar nu atat de categoric. În același timp își revine Partidul Comunistilor, care se plasează deja la limita pragului electoral. Astfel conform sondajului PSRM-ul, patronat de Igor Dodon este amenințat atat de PCRM, ''Partidul Nostru'' cât și de formațiunea fostului primar de Orhei, Ilan Shor. Prin urmare, la viitoarele alegeri parlamentare socialiștii ar putea avea parte de surprize neplăcute.

4. Numărul persoanelor, care optează pentru unirea cu România, este în creștere, dar sunt în afara Parlamentului. Acest paradox poate fi explicat prin dispersarea forțelor unioniste și orgoliile peste măsura ale unor lideri de partid. Situația s-ar putea schimba, dacă pe acest segment va aparea o adevarată personalitate credibila.

Gustave Flaubert spunea: "Nu-ți atinge nici odată idolii: poleiala lor aurită ți se va lipi de degete."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.