Menu

De Facto - 19 Septembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Deputatul Octavian Țîcu a anunțat ieri că părăsește fracțiunea parlamentară PPDA, dar rămâne deputat neafiliat în cadrul blocului ACUM. Tot ieri, Octavian Țîcu și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar al Capitalei și i-a cerut lui Andrei Năstase să nu participe la scrutin.

Reacțiile fruntașilor PAS și PPDA, la plecarea lui Octavian Țîcu, au fost de la nervos agresive, la regretabile. Astfel, Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, a scris pe Facebook că Țâcu va avea o concurență acerbă pentru un loc în subsolul clasamentului.

Iar Alexandru Slusari și-a exprimat regretul că Octavian Țîcu nu a acceptat să rămână membru al echipei ACUM. Plecarea lui Octavian Țîcu nu este singura surpriză neplăcută de care ar putea avea parte Maia Sandu și Andrei Năstase. Și deputatul Lilian Carp, care și-a exprimat public nemulțumirea față de semnarea unui acord cu socialiștii, ar putea părăsi blocul ACUM.

De asemenea, recent, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a rămas și fără vicepreședintele Stanislav Pavlovschi, dar și fără Arina Spătaru, membru al Biroului Politic Permanent. Nemulțumit de postura de vasal al PSRM și a lui Igor Dodon, în care s-a poziționat blocul ACUM, este de ceva vreme și deputatul Iurie Reniță.

Câteva concluzii la acet subiect:

1. Plecările din blocul ACUM erau previzibile și au devenit iminente, după ce liderii PAS-PPDA și PSRM au decis să semneze un nou acord de colaborare. Octavian Țîcu, Lilian Carp și Iurie Reniță reprezintă segmentul pro-românesc al blocului ACUM, segment care și-a exprimat din start rezervele față de o alianță formalizată cu Partidul Socialiștilor.

2. Exponenții acestui segment pro-vest și-au exprimat nemulțumirea și față de modul agresiv în care Moscova își fortifică influența în Republica Molodva, prin intermediul președintelui Igor Dodon. Contestabil este și stilul arbitrat în care Dodon își impune oamenii la conducerea unor importante instituții publice. Cazul desemnării socialistului Vladimir Țurcan, la conducerea Curții Constituționale este emblematic în acest sens.

3. Semnarea acordului de colaborare ACUM-PSRM ar putea provoca noi fisuri în formațiunile conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase. Exemplul lui Octavian Țîcu ar putea fi urmat și de alți deputați și activiști PAS și PPDA, nemulțumiți de transformarea Republicii Moldova în stat autoritar sub controlul Moscovei.

4. Disensiunile la nivelul partidelor PAS-PPDA ar putea declanșa o ruptură a alianței cu Partidul Socialiștilor și, eventual, declanșarea unor alegeri parlamentare anticipate. În condițiile în care drepta parlamentară a fost compromisă de către cârdășia cu Moscova, scrutinul anticipat ar putea fi câștigat de către Partidul Socialiștilor. Ca rezultat, Republica Moldova ar putea deveni "de iure" un satelit al Rusiei, iar integrarea în marea familie a Europei va rămâne în continuare un vis frumos pentru moldoveni.

Cicero spunea: „Orice om poate greși, dar numai un nebun ar stărui în greșeală.”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.