Menu
Embed:

De Facto - 19 Noiembrie 2019

În această ediție:

În pofida tuturor promisiunilor electorale de unitate partinică și după alegerile locale, exponenții PAS și PPDA au format 2 fracțiuni în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Cei din platforma DA au rămas tablou, când Vasile Grădinaru, a anunțat constituirea fracțiunii PAS, compusă din 9 membri. Deranjat de decizia colegilor din PAS, Andrei Năstase a solicitat o pauză, dupa care reprezentanții PPDA au anunțat că își creează și ei propria fracțiune, formată din 10 membri.

Ulterior, vice-președintele PPDA, Alexandru Slusari, a scris, într-o postare pe ''Facebook'', că dezbinarea blocului ''ACUM'' în cadrul consiliului municipal a adus prejudicii ''cauzei anti-oligarhice''.

El a adăugat, că Platforma DA a făcut totul pentru păstrarea unității blocului, însă cei de la PAS ar avea o altă strategie. Și Andrei Năstase, și-a exprimat public regretul pentru faptul, că în Consiliul Municipal Chișinău nu va exista o sigură fracțiune a blocului ACUM.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Modul în care a fost anunțată constituirea fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinau și reacțiile de resemnare ale celor din PPDA, demonstrează că, decizia a fost unilaterală. Iar Andrei Năstase nu a putut face nimic pentru o a schimba.

2. Analiștii politici încearcă să găsească o explicație logică a turnurii surprinzătoare din Consiliul Municipal Chișinău. Putem doar presupune, că scindarea blocului ACUM în Consiliul Municipal Chișinău este legată direct de eșecul lui Andrei Năstase la alegerile locale din acest an. PPDA este într-o vizibilă scădere de imagine și conținut, iar Maia Sandu, nu vrea să-și îngroape partidul, șansele la prezidențiale și propria carieră politică.

3. Debarcarea Guvernului Sandu a alimentat disensiunile deja existente în interiorul blocului ACUM. Fruntașii PPDA au înghițit cu greu ''auto-excluderea'' blocului de la guvernare, forțată unilateral de PAS. Drept confirmare vine și declarația lui Andrei Năstase, pentru ''Europa Liberă'', în care spune, că regretă că blocul ACUM nu a fost în stare să rămână la guvernare.

4. Prin ''auto-excluderea'' de la guvernare, blocul ACUM a pierdut accesul la resursele administrative, fapt care le va afecta potențialul electoral în perspectiva unor eventuale alegeri parlamentare anticipate. Pornind de la această premisă, ne putem aștepta, la o regrupare de forțe în interiorul blocului ACUM și chiar la o resetare a acestuia.

Victor Hugo spunea: "Orgoliul este beția puterii, care te face să-ți pierzi capul."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.