Menu
Embed:

De Facto - 21 Noiembrie 2019

În această ediție:

După debarcarea Guvernului Sandu ex-ministrul finanțelor declară despre anumite bombe cu efect întârziat, plasate în sistemul financiar. Probabil nu e vorba doar de o singură bombă. Dar cu siguranță una dintre ele este reforma justiției. Să vedem cum vor activa ''geniștii'' lui Ion Chicu.

Potrivit noului proiect, prezentat de fostul Ministru al Justiției, Curtea Supremă de Justiție și Procuratura Anticorupție ar putea avea mai puține competențe. Reforma presupune și modificarea numărului de judecători de la 33 la 17, iar pentru a stabili care dintre actualii magistrați va rămâne în noua componență a Curții, aceștia vor fi supuși unui mecanism de evaluare externă, efectuată de o comisie specială.

Guvernul Sandu a mai propus suplinirea numărului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor cu încă 2 reprezentanți ai societății civile, dar și alegerea Procurorului General de către CSP, în baza unei liste scurte propusă de Ministerul Justiției.

Pentru acest proiect, Cabinetul condus de Maia Sandu și-a asumat răspunderea politică, fiind demis ulterior prin moțiune de cenzură.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Reforma justiției a fost unul din subiectele importante de campanie electorală a blocului ACUM, la ultimul scrutin parlamentar. Liderii PAS și PPDA au promis măsuri radicale pentru asigurarea independenței judecătorilor și a procurorilor, salubrizarea sistemului judecătoresc, procuror european, judecători integri și concursuri transparente.

2. După ce au ajuns la guvernare, Maia Sandu și Andrei Nastase au deturnat, din rațiuni politice, sensul reformei sistemului judiciar. Ei au înțeles că, pentru a se menține la putere, au nevoie de judecători sau procurori loiali, iar pentru a-i promova în funcții, au fost organizate concursuri butaforice, cu rezultate previzibile.

3. Opinia publică a înțeles, că așa-zisa reformă a Justiției, inițiată de Guvernul Sandu, este doar o formă de control a judecătorilor și procurorilor. Iar ultimul raport, extrem de dur al Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, este o dovadă că și organismele internaționale nu mai acceptă să fie trase pe sfoară de guvernanții moldoveni.

4. Există mai multi indicatori care arată, că și noua guvernare ar fi dispusă să mearga pe calea Guvernului Sandu. Adică să promoveze procurori docili și judecători cu reputație îndoielnică. Acest lucru ar putea afecta și mai mult credibilitatea tarii și ar decepționa partenerii externi ai Republicii Moldova.

Aristotel spunea: "Legea este ordine, iar legea bună...este ordine bună."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.