Menu
Embed:

De Facto - 4 Decembrie 2019

În această ediție:

Eliberarea din pușcărie a fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție, a încins spiritele în politica moldovenească. Administrația pușcăriei spune că Filat a executat două treimi din pedeapsă și s-a comportat exemplar după gratii. Din acest motiv pe data de 12 noiembrie cererea privind punerea sa în libertate a fost expediata judecatoriei Chisinau. Dupa eliberarea scandaloasă a lui Vlad Filat a urmat demiterea răsunătoare a doamnei Jignea- Suveică din funcția de șef al Adminstrației Naționale a Penitenciarelor.

Ieri, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a declarat, că directorul interimar al Penitenciarului N 13, care a cerut eliberarea lui Filat, a fost numit în funcție în luna august de fostul ministru Olesea Stamate, care a vizitat în câteva rânduri penitenciarul și s-ar fi întâlnit acolo cu Vlad Filat. La rândul său, Olesea Stamate a confirmat deplasarea sa la Penitenciarul N 13, dar neagă orice întâlnire cu Vlad Filat.

Eliberarea lui Vlad Filat a provocat un val de acuzații reciproce și între președintele Igor Dodon și fostul premier Maia Sandu. Dodon susține, că în spatele eliberării lui Filat ar sta fostul Guvern, iar Maia Sandu a scris, pe ''Facebook'' că, de fapt, justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat.

Sandu mai spune, că acuzațiile lui Dodon sunt aberante, iar presupusa complicitate a Penitenciarului 13 ar fi o făcătură grosolană.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Eliberarea înainte de termen a lui Vlad Filat ridică mai multe semne de întrebare. În primul rând, care sunt motivele reale nu inventate, pentru care Administrația penitenciarului nr. 13 a cerut subit punerea în libertate a fostului premier. Acest caz este de importanță majoră și vizează un personaj suspectat de implicarea în furtul Băncii de Economii.

2. Trezește suspiciuni și verdictul extrem de operativ al președintelui Igor Dodon. Fără să aștepte explicațiile instituțiilor vizate în acest scandal, și o expertiză juridică pertinentă șeful statului o atacă frontal pe Maia Sandu. Putem presupune că acest subiect va fi exploatat la maximum de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale din anul 2020.

3. Și Maia Sandu ar trebui să vină cu unele explicații. De exemplu... Descinderile repetate ale ex-ministrului Justiției la penitenciarul nr.13 au reprezentat o inițiativă personală a Olesei Stamate sau au fost, totuși, coordonate cu lidera PAS. Dacă au fost aprobate de fostul premier, atunci și auto-excluderea Maiei Sandu de la guvernare devine logică. Se pare că libertatea lui Filat a contat mai mult pentru lidera PAS, decât menținerea alianței ACUM - PSRM.

4. Nu știm cât de oportună ar fi o eventuală implicare a lui Vlad Filat în politică, în cazul în care are un solid cazier. În schimb, eliberarea sa din pușcărie va fi un subiect generos de campani electorală. Nu știm de câtă pâine vor avea parte moldovenii în anul care vine, dar circul politic le este deja asigurat.

Seneca spunea: "Prefer să deranjez cu adevărul, decât să fac pe plac cu lingușiri."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.