Menu
Embed:

De Facto - 24 martie 2020. MEDICII, APLAUDAȚI ȘI DE MOLDOVENI

În această ediție:

Duminică seara, mii de moldoveni au ieșit la fereastră, balcon sau în curtea casei și au aplaudat, indelung efortul cadrelor medicale in lupta lor... pentru sanatatea noastra. Doctorii moldoveni se află acum în prima linie a războiului cu noul tip de corona-virus, care înaintează vertiginos.
Acțiunea este o parte a unei campanii mondiale de amploare, la care au participat sute de mii de oameni din mai multe țări ale lumii.

În Republica Moldova, inițiativa a fost lansată de portalul agora.md, iar postul nostru de televiziune s-a alăturat apelului. Eroii în halate albe au fost aplaudați și de Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a multumit medicilor si cetatenilor pentru intelegere si solidaritate. Dar... a avut un mesaj si pentru cei care preferă mai mult criticile și informațiile scandaloase.

Acțiunea simbolică de duminică este o apreciere data medicilor...dar si un bun prilej de a evalua starea reală in care se afla domeniul sanatatii. Aici aplauzele ar putea fi mult mai putine.

Si iata de ce:

1. Potrivit experților, sistemul de sănătate publică din Moldova a fost abandonat...practic de toate fortele politice. Economistul Veaceslav Ioniță constată că, în ultimii 5 ani, sănătatea a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin, decât a fost planificat inițial. Altfel spus, guvernanții au tăiat constant din bugetul alocat sistemului de sănătate, pentru a acoperi găurile din alte domenii.

2. Experții mai spun, că din toate tarile europene, Republica Moldova este pe ultimul loc in ce priveste finantarea domeniului sanatatii - doar 4,1% din Produsul Intern Brut, adică...de 2,3 ori mai puțin decât media europeană. Efectele se vad acum, când medicii moldoveni sunt nevoiți să facă față epidemiei... cu resurse precare.

3. Toți pacienții suspectați sau deja bolnavi de COVID-19 sunt transportați la spitalele din Capitală. Asta inseamna că instituțiile medicale din centrele raionale nu dispun de capacitatile necesare pentru a face fata epidemiei. Este o consecinta grava a determinariii eronate a prioritatilor la nivel national. Am supra-finanțat alte domenii, în detrimentul sistemului de sănătate publică.

4. Extinderea epidemiei la nivel national arată clar, că sistemul medical este vulnerabil și are nevoie de reforme radicale. Aceste reforme necesită investiții solide, atât din partea statului, cât și a domeniului privat. Este unica solutie, care poate salva sistemul medical si care va aduce beneficii pentru toti. Salarii mai mari pentru medici, utilaje medicale performante și o populație mai sănătoasă.

Regretatul nostru coleg Petru Bogatu scria:

''Raul...este lipsa binelui''

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.