Menu
Embed:

De Facto - 23 Ianuarie 2020

În această ediție:

Judecătoria Chișinău i-a redus cu aproximativ un an și jumătate pedeapsa lui Veaceslav Platon, după ce avocații săi s-au plâns pe condițiile inumane în care a fost deținut.

De asemenea, apărătorii lui Platon au cerut eliberarea lui din pușcărie și reîntoarcerea în Ucraina, așa cum a cerut, cu o lună în urmă, procurorul general de la Kiev. Decizia, cu drept de atac, a fost pronunțată în lipsa lui Platon și a avocaților săi.

Tot ieri, Procuratura Generală a respins solicitarea de întoarcere a lui Veaceslav Platon în Ucraina și extrădarea sa în Rusia. Într-un comunicat de presă, Procuratura își argumentează deciziile prin faptul că Platon deține cetățenia moldovenească și a fost condamnat în Republica Moldova.

Procuratura Generala mentionează și faptul, că Platon este vizat și în alte dosare în desfășurare, iar in lipsa lui s-ar putea încălca termenul rezonabil al cercetărilor. La rândul lor, avocații lui Platon consideră că el trebuie întors în Ucraina.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Veaceslav Platon a fost reținut în anul 2016, de către serviciile speciale din Ucraina extrădat în Republica Moldova și condamnat aici pentru escrocherie... spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul BEM și pentru corupere activă. Pentru aceste crime el a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare, iar o eventuală extradare în Ucraina sau Rusia ar însemna un act grav de injustiție.

2. Putem presupune că cineva încearcă să forțeze eliberarea lui Platon, după scenariul fostului premier - Vlad Filat, condamnat pentru acte de corupție. Și Vlad Filat a beneficiat initial de o reducere a termenului de detenție, dupa care a fost eliberat condiționat ''pentru bună purtare''.

3. Despre implicarea lui Platon în Laundromatul rusesc, alături de persoane sus-puse de la Moscova a scris și presa internațională. De aceea, avem toate motivele să credem, că protectorii săi de la Moscova, vor face tot posibilul pentru a-l scoate din pușcărie fie pentru '' purtare exemplara'' sau pentru succese ''remarcabila pe tarâm obștesc''.

4. Pentru întoarcerea lui Platon în Ucraina sau extrădarea sa în Rusia lucrează din greu și unii agenți de influență de la Chișinău ai serviciilor secrete de la Moscova. Într-o primă etapă au fost invocate pretinse condiții inumane în care ar fi fost deținut. Iar în curând Veaceslav Platon ar putea fi prezentat de unii lideri de opinie de la noi drept deținut politic.

Tudor Mușatescu spunea: "Justiția este oarba, care vede ce face."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.