Menu

De Facto - 24 Decembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Vizita la Chișinău a președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a dezamagit total actuala guvernare.

Oficialul european s-a aratat surprins după ce ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a cerut avizul Comisiei de la Venetia, privind reforma Consiliului Superior al Magistraturii, deși modificările privind CSM-ul fusese deja votate în lectura finală în Parlamentul de la Chisinau.

Amintim aici, că reforma Consiliului Superior al Magistraturii, votată în Parlament, prevede între altele, majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15. 

Doi dintre ei vor fi numiți de Comisia Juridică Numiri și Imunități a Parlamentului, iar al 3-lea va fi ales în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor. Observațiile președintelui Comisiei de la Veneția au provocat discuții aprinse în Legislativ.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Constatăm cu regret, că actualul Guvern calcă pe urmele Guvernului Sandu. Iar felul în care a fost tratat la Chisinau președintele Comisiei de la Venetia - cea mai importantă comisie de expertiză juridică a Constiliului Europei demonstreaza amatorism și lipsa elementară de respect față de partenerii noștri externi și fața și de cetățenii Republicii Moldova. De aici și până la amestecul direct în sistemul judecătoresc nu e decât un PAS, lucru demonstrat anterior de fostul prim-ministru Maia Sandu.

2. Reforma sistemului judecătoresc este foarte complicată, de aceea se cer acțiuni în stricta conformitate cu legislația. Și Maia Sandu și-a dorit reformarea sistemului judecătoresc, dar metodele folosite au fost abuzive. Din păcate, noul Guvern repetă greșelile fostului Executiv, iar acest lucru poate compromite definitv ideea de reformă în acest domeniu.

3. Gianni Buquicchio spunea anterior, că Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat în care guvernanții respectă legile și instituțiile de drept. Suntem probabil, unica țară din Europa în care prim-miniștrii dau indicații judecătorilor deputații o fac pe procurorii, iar șeful statului își atribuie competențe nepermise de lege.

4. Republica Moldova nu poate avansa economic din cauza deficiențelor mari în sfera justiției. Guvernanții declară că-si doresc integrarea în marea familie europeană, dar nu vor să accepte regulile europene. Și continuă să stea cu fundul în 2 luntri. Primejdioasa poziție.

Nicolae Iorga spunea: "Înțelepciunea este pe buzel tuturora, însă doar în mintea câtorva... Pe aceia să-i asculți."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.