Menu

De Facto - 24 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:

Trei agricultori din raionul Anenii Noi vor suferi pierderi de milioane de lei, deoarece nu au respectat legea. Aproape 70 de tone de ardei grași, cu un conținut ridicat de plumb, au fost nimicite de inspectorii ANSA.

Legumele erau crescute pe 8 hectare, în apropierea localității Țânțăreni, iar ecologiștii au constatat că pentru irigare, agenții economici foloseau apa râului Bâc, care a și provocat contaminarea legumelor. În zilele următoare, ar putea fi nimicite alte câteva tone de ceapă și sfeclă, crescute în aceiași zonă.

Problema agricultorilor din raionul Anenii Noi a fost discutată ieri, la ședința Cabinetului de Miniștri. Premierul Maia Sandu a declarat, că fermierii care au rămas fără recoltă nu vor fi despăgubiți de stat, deoarece au pus în pericol sănătatea cetățenilor.

Tot ieri, Ministrul Agriculturii a revenit la ideea băuturii din struguri pentru elevi. Cu o singura deosebire: dacă pana acum doamna Mincu pleda pentru must, acum insista pe ideea SUCULUI din struguri. Băutura ar urma să fie produsă din roada pe care viticultorii nu au reușit să o vândă.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Este adevărat: agricultorii care au folosit apă din râul Bîc, pentru a-și iriga culturile, au pus în pericol sănătatea potențialilor cumpărători. Pornind de la această premisă, poziția premierului Maia Sandu este explicabilă, chiar dacă pare prea tranșantă. Deși are dreptate, tonul prim-ministrului putea fi altul, deoarece vorbim despre niște producători agricoli, care au suferit pierderi de milioane de lei.

2. Indignarea premierului Maia Sandu este exagerată, în condițiile în care autoritățile nu au făcut absolut nimic, pentru a rezolva problema poluării râului Bîc. În schimb, exponenții noii puteri au transformat-o în subiect de campanie electorală, la alegerile din 20 octombrie. Ne referim în special la candidații ACUM și PSRM la funcția de primar al Capitalei, Andrei Năstase și Ion Ceban.

3. Cazul revoltător al fermierilor din Anenii Noi nu umbrește nici criza cronică de soluții la Ministerul Agriculturii. În schimb, Georgeta Mincu nu renunță nici în ruptul capului la ideea năstrușnică a băuturilor din struguri pentru elevi. În loc să elaboreze o strategie de sprijinire concretă a producătorilor de fructe, legume sau pomușoare, Mincu vine, periodic, cu pseudo-soluții agasante.

4. Grav este și faptul că reacțiile exagerate ale premierului, dar și ale subalternilor săi devin deja previzibile. Exponenții noii Guvernări își ies prea ușor din pepeni, recurg prea des la etichete, se vor tranșanți atunci când nu este cazul și nu sunt capabili să negocieze. Această conduită începe să irite moldoveni, iar efectele acesteia s-au resimțit deja a ultimele alegeri locale.

Guvernanții noștri ar trebui să ia exemplu de la fostul premier finlandez Harri Hermanni Holkeri, care spunea: "Dacă ajungi la masa negocierilor și spui că tu deții adevărul absolut, nu vei obține nimic."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.