Menu

De Facto - 25 Decembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Veste bună la acest sfârșit de an. Moldovenii care vor să-și cumpere mașini, vor fi ajutați de Stat, ca și în cazul programului ''Prima Casă''.

Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, care a remarcat, că proiectul este în proces de elaborare și va fi pus în aplicare începând cu luna ianuarie anul 2020.

Tot săptămâna trecută, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că, începând cu anul viitor, va fi extins și Programul ''Prima Casă'', pentru angajații din sectorul privat. Amintim, că acest proiect a fost lansat la inițiativa fostului prim-ministru Pavel Filip, în luna martie, anul 2018. 

Potrivit regulamentului, beneficiarii trebuie sa aiba până la 45 de ani și o contribuție inițială de până la 10 la sută din valoarea contractului. Costul maxim al locuinței - 1 milion de lei. Ulterior, programul a fost extins, pentru bugetari și familiile cu mulți copii, cărora statul le oferă garanții atractive.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Programele sociale, inițiate de fosta guvernare, trebuie neapărat continuate. Ele impulsionează economia, crează perspective optimiste în societate și încetinește migrația. ''Prima Casă'', de exemplu, contribuie la dezvoltarea sectorului imobiliar, iar ''Drumuri bune'' stimulează investițiile în infrastuctură. Impreuna - creaza noi locuri de muncă.

2. PAS și PPDA consideră, că reluarea de către actualul Executiv a programelor sociale poate avea un substrat electoral, în perspectiva alegerilor prezidențiale. Guvernul Chicu poate demonta aceste acuzații, dacă va argumenta economic necesitatea acestor proiecte și va asigura o transparență deplină a finanțelor publice.

3. Derularea programelor sociale demonstrează, că economia țării stă bine pe poziții. Dar dacă implementarea acestor proiecte va afecta în sens negativ bugetul de stat, atunci PAS și PPDA vor avea un serios subiect de campanie electorală.

4. Războaiele politice din acest an au zdruncinat serios economia Republicii Moldova. Reluarea programelor sociale poate reînvia domeniul economic, dar poate developa și anumite note populiste în activitatea Guvernului Chicu. Vom trăi și vom vedea.

Albert Einstein spunea: "Lumea este un loc periculos de trăit nu din cauza oamenilor răi, ci din cauza oamenilor, care nu fac nimic."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.