Menu
Embed:

De Facto - 8 aprilie 2020. ÎN LOC DE MĂȘTI ȘI MEDICAMENTE

În această ediție:

Primăria municipiului Chișinău nu renunță la ideea construirii unui havuz în parcul "La Izvor", deși epidemia de COVID-19 fae ravagii în țară. Bugetul estimativ al lucărilor de construcție este de 4,2 milioane de lei, iar primarul Capitalei, Ion Ceban spune că lucrările nu vor fi stopate. El spune că havuzul face parte dintr-un proiect mai mare de reabilitare a parcului "La Izvor", care presupune presupune construcția mai multor terenuri de sport și zone de agrement.

Inițiativa a fost criticată dur de exponenții opoziției parlamentare, care spune că municipalitatea investește în proiecte electorale, în loc să aloce bani pentru dotarea spitalelor. Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a scris, pe Facebook că din cele 4,2 milioane de lei s-ar putea cumpăra circa 30 de mii de măști sau mii de teste pentru diagnosticarea COVID-19.

De aceea sunt și deputații grupului "Pro Moldova", care acuză Primăria Chișinău de faptul că aruncă milioane pentru proiecte electorale, în loc să aloce resurse financiare pentru fortificarea sistemului medical. În replică, Ion Ceban a spus că municipalitatea a inițiat deja mai multe rectificări la buget, pentru a asigura spitalele cu toate cele necesare. 

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Opinia publică a condamnat, anterior, și faptul că, pe timp de pandemie, continua lucrările de reamenajare a complexului memorial "Eternitate". Costul acestora este de patru milioane de lei, iar banii sunt alocați din bugetul Ministerul Apărării. Mai multe voci consideră că acești bani puteau fi extrem de utili în lupta cu COVID-19.

2. Primăria Capitalei a semnat alte două contracte cu doi agenți economici, care vor planta flori în spațiile publice, în această primăvară. Valoarea contractelor este de aproape 700 de mii de lei. Asta în condițiile în care oamenii sunt chemați insistent să doneze bani pentru sistemul medical, aflat sub presiunea uriașă a epidemiei de coronavirus.

3. În plină criză provocată de COVID-19, mai multe instituții publice sunt nevoite să strângă cureaua și să-și reducă drastic cheltuielile, pentru a contribui, astfel, la asigurarea medicilor cu măști sanitare, echipamente de protecție și aparate de ventilare. În schimb, Primăria Capitalei consideră că își poate permite luxul de a cheltui milioane de lei, pentru proiecte care mai pot aștepta.

4. Locuitorii Capitalei merită un complex de agrement în parcul “La Izvor”, acum, însă, ei au nevoie și de altceva: de un sistem medical care să le poată salva viața, pe timp de pandemie. După ce COVID-19 se va retrage, actuala administrație municipală va avea multe ocazii să deruleze proiecte bune pentru locuitorii Capitalei.

Niccolo Machiavelli spunea:

Un conducător înțelept trebuie să găsească un mod de guvernare prin care cetățenii lui să aibă nevoie de stat și de el.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.