Menu
Embed:

De Facto - 22 aprilie 2020. PANDEMIA AFECTEAZĂ ECONOMIA

În această ediție:

Republica Moldova este lovită din plin de criza provocată de pandemia de COVID -19. Guvernul a fost nevoit să opereze modificări fără precedent în Legea Bugetului de Stat, din cauza scăderii drastice, cu peste șase miliarde de lei, a veniturilor.

În schimb deficitul bugetar ajunge la aproximativ 16 miliarde de lei, o cifră-record pentru economia țării. Totodată, autoritățile de la Chișinău prognozează și o scădere semnificativă a Produsului Intern Brut, cu cel puțin 3%.

Din cauza stării de urgență, s-au redus simțitor sursele de completare a bugetului de stat, iar pentru a acoperi gaura creată, Guvernul este nevoit să împrumute bani din exterior.

Astfel, Guvernul a aprobat ieri creditul acordat de Fondul Monetar Internațional, dar și cel oferit de Federația Rusă. Cele aproximativ opt miliarde lei care vor ajunge în Moldova vor fi direcționate pentru acoperirea deficitului bugetar, fapt recunoscut de premierul Ion Chicu.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Republica Moldova, ca și întreaga omenire, este doar în pragul unei crize economice fără precedent. De exemplu: din cauza pandemiei de coronavirus, prețul petrolului american a avut, pentru prima dată în istorie, o cotație negativă. Pentru scurt timp, tranzacțiile de la bursele din New York au fost efectuate cu un minus de aproape 38 de dolari pentru un baril. Explicația este simplă: coronavirusul a redus aproape la zero producția industrială, iar o industrie nefuncțională nu are nevoie de țiței.

2. Pandemia de coronavirus ar putea lăsa aproape 60 de milioane de europeni fără locuri de muncă. Rata șomajului ar putea crește alarmant și în Republica Moldova, dacă epidemia nu va fi stopată. Criza va afecta în special întreprinderile mici și mijlocii, iar angajatorii vor fi nevoiți să facă reduceri drastice de cadre.

3. În aceste condiții, Guvernul trebuie să aprobe urgent un plan strategic de salvare a economiei țării. Criza va fi una de proporții și de durată, de aceea și măsurile luate trebuie să fie ferme și cu bătaie lungă. S-ar putea ca împrumuturile externe să nu fie suficiente pentru a acoperi găurile bugetare inevitabile.

4. Împrumuturile externe trebuie gestionate rational. Banii veniți de la FMI, Banca Mondială sau din alte surse trebuie repartizați nu doar pentru echilibrarea parametrilor macroeconomici. Economia unei țări este ca un organism viu, iar orice organism are nevoie nu doar de hrană, ci și de condiții bune de dezvoltare. Pe care Guvernul trebuie să le asigure, în coperare eficientă cu toate partidele politice.


Camil Petrescu spunea:

"Criza economică nu atinge deloc pe cei bogați, care vor găsi întotdeauna soluții pentru a-și proteja milioanele. Criza îi lovește pe dezmoșteniții soartei."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.