Menu
Embed:

De Facto - 23 aprilie 2020. RUSIA JOACĂ DIN NOU CARTEA TRANSNISTREANĂ

În această ediție:

În plină pandemie de coronavirus, Rusia a considerat că este momentul să abordeze frontal problema diferendului transnistrean. Astfel, ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat, zilele trecute, că problema transnistreană ar fi fost soluționată dacă NATO n-ar fi avut planuri de extindere în Est. Lavrov a mai spus că Rusia nu va susține eforturile unor țări europene de a atrage Moldova în NATO, sugerând, astfel, o posibilă cauză a declanșării războiului de la Nistru.

În același context, al acțiunilor și declarațiilor provocatoare, putem include și atitudinea sfidătoare a adminstrației de la Tiraspol în perioada pandemiei de coronavirus. Nouă organizații neguvernamentale de la Chișinău au semnat un demers în care cer intervenția urgentă a mediatorilor și observatorilor din formatul "5+2". Semnatarii demersului spun că administrația regiunii refuză să prezinte date exacte privind situația cauzată de COVID-19 în stânga Nistrului. De asemenea, Tiraspolul refuză să participe la reuniunile experților în domeniul sănătății, cu participarea reprezentanților OSCE.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Fără să vrea sau poate chiar în mod deliberat, Serghei Lavrov a deschis niște paranteze care trebuie să dea de gândit experților în problematica transnistreană. Declarația lui Lavrov ar putea fi tratată ca o sugestie că diferendul transnistrean a fost provocat cu scopul de a zădărnici apropierea Republicii Moldova de spațiul euro-atlantic.

2. Dacă diferendul transnistrean a fost provocat de Federația Rusă, așa cum sugerează Lavrov, atunci actualul format de negocieri în formatul 5 plus 2 nu mai poate fi valabil. Poate fi tratată Moscova ca mediator într-un conflict pe care l-a provocat și l-a alimentat, de-a lungul anilor?

3. Pentru a clarifica lucrurile, Chișinăul ar trebui să solicite explicații Moscovei. Cum pot fi tratate declarațiile lui Serghei Lavrov? Ca pe o demonstrație de forță în raport cu un stat pe care dorește să-l controleze? Și cât de sinceră este dorința Federației Ruse de a soluționa diferendul transnistrean?

4. Reamintim că Rusia a încercat în repetate rânduri să impună de pe poziții de forță propria versiune a soluționării problemei transnistrene. La începutul anilor 2000, Dmitri Kozak a propus un plan de federalizare a țării noastre, care a fost respins în ultimul moment de președintele de atunci, Vladimir Voronin. Ultima ieșire la rampă a lui Serghei Lavrov ne alimentează suspiciunea că Rusia nu a renunțat la planul de a prelua controlul total asupra Republicii Moldova.

Nicolae Iorga spunea:

„Omul trebuie să aibă și prieteni, și dușmani. Prietenii îl învață ce trebuie să facă, iar dușmanii îl obligă să facă ce trebuie.”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.