Menu
Embed:

De Facto - 30 aprilie 2020. CRIZĂ ALIMENTARĂ ÎN MOLDOVA?

În această ediție:

Pandemia de coronavirus nu este singura problemă gravă cu care se confruntă acum autoritățile de la Chișinău. Din cauza secetei, recolta de cereale ar putea să se reducă în jumătate, iar cel mai afectat va fi sudul țării. Premierul Ion Chicu spune, însă, că țara noastră are suficiente rezerve de cereale și că nu va fi afectată de o criză alimentară. Pentru a-i ajuta pe agricultorii care vor avea de suferit din cauza secetei, autoritățile iau în calcul posibilitatea subvenționării dobânzilor la credite, însă o decizie finală în  acest sens încă nu a fost luată.

Posibilitatea unei crize alimentare a pus pe jar opoziția parlamentară. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au cerut audierea ministrului Agriculturii Ion Perju. Ultimul ar fi trebuit să prezinte un raport privind starea de fapt în agricultură, însă propunerea celor din PAS a fost respinsă de exponenții majorității PSRM-PDM.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Premierul Ion Chicu a recunoscut faptul că sectorul agrar din Republica Moldova are probleme serioase. Tocmai din acest motiv, șeful Guvernului sau ministrul Agriculturii ar fi trebuit să vină, totuși, în Parlament. Era de datoria lor să prezinte un plan concret de sprijinire a producătorilor agricoli.

2. Reprezentanții Executivului nu au dorit să fie audiați de parlamentari, iar această atitudine arogantă alimentează speculațiile că un astfel de plan nu există. Ca și în alte domenii, Guvernul optează doar pentru soluții de avarie, provizorii, fără să abordeze strategic problema. Altfel spus, actualul Cabinet de Miniștri calcă pe aceeași greblă ca și guvernările precedente.

3. În acest moment, Guvernul are o singură soluție pertinentă: să se implice activ în dezvoltarea acestui domeniu. Iar o implicare masivă înseamnă subvenții, credite și investiții masive în agricultură. Producătorii trebuie să aibă posibilitatea să-și procure tehnică agricolă performantă, să investească în sisteme de irigație, să aibă acces la piețe de desfacere diverse.

4. Pandemia de coronavirus ne-a arătat clar că și actuala guvernare are probleme în a identifica domeniile strategice, de care ar trebui să fie preocupată. Conducerea țării trebuie să-și revadă, însă, prioritățile. Să investească mai mult în sistemul de sănătate publică și în agricultură, în loc să arunce bani în vânt pe proiecte populiste.

Mihail Kogălniceanu spunea:

Țăranii nu sunt proletari, nu sunt salahori, nu sunt simplii chiriași pe moșiile noastre, ci sunt fiii țării!

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.