Menu

De Facto - 26 Decembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Clasa politică molodovenească a fost luată prin surprindere de anunțul companiei lui Nathaniel Rotshild privind renunțarea la Aeroportul Internațional Chișinău. Compania care deținea 95 la sută din acțiunile "Avia Invest" nu a oferit detalii privind motivele, care au stat la baza deciziei sale, dar a declarat că nu mai are nici un interes pentru această proprietate.

Potrivit unor informații, publicate în presă, Aeroportul Internațional Chișinău ar fi intrat în gestiunea omului de afaceri rus Andrei Goncearenko, fost top-manager la Compania „Gazprom”. Președintele Igor Dodon a negat faptul, că Aeroportul a intrat pe mâna unor investitori ruși. El a precizat că va opta pentru ca acest obiect strategic să revină în gestiunea statului.

Deputații PAS și PPDA au profitat de situație pentru a ataca frontal Guvernul codus de Ion Chicu. Ei pregătesc o moțiune de cenzură împotriva Executivului, pentru preluarea de către ruși a Aeroportului Internațional Chișinău.

În acest scop deputații blocului ACUM cer organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului și mizează pe voturile tuturor deputaților, cu excepția socialiștilor. La rândul său, Igor Dodon susține că motivul invocat de reprezentanții blocului "ACUM" pentru demiterea Guvernului Chicu este lipsit de temei.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Deputații PAS și PPDA dau dovada de ipocrizie, atunci când își manifestă agresiv poziția , după ce Nathaniel Rotshild a renuntat la Aeroportul Internațional Chișinău. Dacă vă amintiți blocul ACUM a criticat în aceiași manieră tranzacția de cumpărare a pachetului majoritar de acțiuni ale companiei ''AVIA Invest'', de către același investitor.

2. Moțiunea de cenzură, pe care o pregătesc deputații PAS - PPDA, trebuie să fie dublată, obligatoriu, de negocieri privind formarea unei noi majorități parlamentare și a unui nou Cabinet de Miniștri. În caz contrar, demersul lor poate fi interpretat drept populist și de răzbunare împotriva foștilor parteneri socialiști.

3. Pentru a-și putea atinge obiectivul deputații PAS - PPDA au 2 soluții: 1. Fac alianță cu PSRM și se compromit iremediabil în fața electoratului. 2. Demareaza negocieri cu Partidul Democrat, voturile caruia vor decide soarta demersului. Și aici mai apare o condiție - Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu are șanse de succes doar dacă discuțiile cu Partidul Democrat vor fi sincere și echilibrate.

4. În cazul unor eventuale negocieri trebuie excluse orice discuții de pe poziții de forță, care pot dăuna tandemului PAS-PPDA, aflat într-o criză profundă de influență. Iar actuala lor situație se datorează atitudinii rigide și uneori lipsită de rațiune a liderilor săi, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Martin Luthher King spunea: "Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc și nu se cunosc - pentru că nu comunică."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.