Menu
Embed:

De Facto - 19 martie 2020. ECONOMIA, AFECTATĂ DE COVID - 19

În această ediție:

Reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii sunt îngrijorați că afacerile vor avea de suferit în contextul epidemiei de COVID-19. Patru asociații de business și peste 100 de IMM-uri au semnat o petiție, în care cer sprijin concret din partea autorităților. Semnatarii petiției își doresc ca statul să se implice mai mult, în caz contrar, carantina va avea un impact economic negativ, prin reducerea vânzărilor.

Premierul Ion Chicu a declarat deja că vor fi analizate măsuri de susținere pentru agenții economici, nevoiți să sisteze activitatea din cauza epidemiei. Astfel, începând de luni, își vor relua activitatea magazinele de comerț cu amănuntul a articolelor igienico-sanitare, magazinele agricole specializate pe comercializarea semințelor, produselor de uz fitosanitar, dar și magazinele care vând piese de schimb pentru utilajul agricol.

De asemenea, Guvernul a dispus amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător, reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, dar și introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat, până în data de 1 iunie 2020. În cazul extinderii Stării de urgență, acest termen va fi prelungit.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Tot mai mulți experți economici prezic o criză economică de amploare, în contextul pandemiei de COVID – 19. Criza va afecta cu siguranță și sistemul economic al Republicii Moldova. Pentru a-i reduce proporțiile, Guvernul este obligat să ia măsuri urgente și consistente de sprijinire a populaței, dar și a companiilor, care, de facto, reprezintă angajatorii cetățenilor. Daca agenții economici vor falimenta, va urma o reacție în lanț cu urmări catastrofale.

2. Deși Parlamentul a aprobat deja instituirea stării de urgență, abia după aceasta Guvernul a anunțat că ia în calcul o serie de măsuri de sprijinire a business-ului mic și mijlociu. Aceste inițiative trebuiau să se regăsească, însă, într-un plan concret de măsuri, aprobat înaintea instituirii stării de urgență.

3. Guvernul nu a limpezit nici situația în cazul angajaților întreprinderilor închise în perioada stării de urgență. În România, de exemplu, Executivul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activiatea, la cota de 75% din salariul mediu brut. Remunerarea angajaților care intră în șomaj tehnic va fi efectuată din bugetul Ministerului Muncii.

4. În genere, se creează impresia că autoritățile noastre improvizează din mers, deși starea de lucruri impune strategii și acțiuni mai clare. Dacă acestea nu există, atunci poate fi preluată experiența altor state, care au declarat stare de urgență. A învăța de la alții nu e un lucru rușinos, iar în aceste condiții – chiar obligatoriu.

Albert Einstein spunea:

"Incompetența reprezintă criza reală."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.