Menu

De Facto - 26 Septembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Sfidând legea, deputatul PPDA, Chiril Moțpan, șef de Comisie Parlamentară, a publicat pe profilul său de Facebook informații cu caracter confidențial, care vizează activitate internă a posturile de televiziune PRIME și PUBLIKA. Postarea a început cu un prolog agresiv, în care Moțpan s-a arătat deranjat de faptul că cele două posturi încă mai există și nu au fost închise.

El califică activitatea PRIME TV și PUBLIKA TV drept toxică, iar informațiile, de natură comercială, le-a prezentat drept probe ale unor pretinse ilegalități. În replică, PRIME TV și PUBLIKA TV declară într-un comunicat de presă că publicarea informației cu caracter comercial este un act de intimidare și denigrare.

Atacul lui Moțpan vine după alte declarații mincinoase ale deputatului PPDA, Alexandru Slusari, care deține și funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Fără a prezenta careva probe, Slusari declară că PRIME TV și PUBLIKA TV ar fi beneficiat din resurse provenite din activități ilicite de natură financiară. Apele s-au limpezit a doua zi, când s-a aflat că toate aceste informații denigratoare i-au fost furnizate de către șeful său de partid, Andrei Năstase, într-o mapă prezentată drept raport al Băncii Naționale a Moldovei. Ministrul de Interne a comentat această situație într-un stil nebulos. 

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Atacurile în valuri ale fruntașilor PAS-PPDA la adresa PRIME TV și PUBLIKA TV nu sunt simple derapaje anti-democratice. De fapt, Alexandru Slusari, Andrei Nătase și alți demnitari din arcul guvernamental pregătesc terenul pentru strangularea presei incomode și inventează pretexte pentru a putea plasa PRIME TV, PUBLIKA TV și alte instituții media, de opoziție, în afara cadrului legal.

2. Un astfel de război total împotriva presei de opoziție este o premieră în istoria Republicii Moldova. Nici comuniștii din PCRM nu au atacat atât de mârșav mass-media incomodă, după cum au făcut-o Alexandru Slusari și Chiril Moțpan.

3. Războiul împotriva presei incomode, declanșat de actuala guvernare, reflectă nivelul de degradare a discursului politic în Republica Moldova. Din păcate, declarațiile scandaloase, loviturile sub centură, atacurile la personă și minciunile au devenit norme pentru clasa conducătoare de la Chișinău.

4. Exponenții PAS și PPDA se laudă că au adus democrația în Republica Moldova. În realitate, democrația lui Năstase, Slusari și Moțpan înseamnă intimidarea adversarilor politici, atacuri asupra presei incomode și politizarea la maximum a instituțiilor statului. Democrația adusă de PAS-PPDA și PSRM mai însemnă controlul total asupra Procuraturii Generale, a Curții Constituționale și a Serviciului de Informații și Securitate. Moldova se transformă într-o enclavă autoritară în coastele Europei. 

Sofocle spunea: "Nici o minciună nu ajunge să îmbătrânească."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.