Menu

De Facto - 22 Ianuarie 2020

Embed:

În această ediție:

Tensiunile dintre PAS și PPDA îndepărtează tot mai mult cele 2 formațiuni politice. Cel mai recent motiv de supărare este scrutinul parlamentar de la Hâncești.

PAS și PPDA nu s-au înțeles în privința unui candidat comun, iar anunțul Maiei Sandu, că Olesea Stamate este candidatul PAS i-a luat prin surprindere pe cei din PPDA. Conducerea formațiunii a fost nevoită să convoace Consiliul Politic al Platformei "DA", pentru a discuta acest subiect. 

După ședința Consiliului Politic, PPDA a chemat toate partidele de centru-dreapta să facă front comun în circumscripția 38 de la Hâncești și să sprijine candidatul comun Mihai Druță.

Ulterior, vice-președintele PPDA, Alexandru Slusari, a scris pe ''Facebook'' că Mihai Druță ''poate fi considerat candidat al Platformei DA, doar în cazul în care acesta va fi sprijinit de celelalte formațiuni de centru-dreaptă sau de cel puțin o parte din ele''. Propunerea PPDA a fost tratată cu răceală de către liderii PAS.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Telenovela candidaților PAS și PPDA pentru alegerile parlamentare din circumscripția nr. 38 Hâncești arată cât de mare este discordia în interiorul blocului ACUM. Și dupa cum afirmă unele voci din interiorul Blocului ACUM tensiunile se vor amplifica, deoarece organizația teritorială Hâncești, dar și majoritatea membrilor din organele de conducere ale PPDA, insistă pe lansarea propriului candidat.

2. Controversele dintre PAS și PPDA ar putea fi amplificate și de presiunile externe asupra fruntașilor Platformei DA, pentru a sprijini candidatul propus de PAS. Exponenții PPDA consideră, însă, că o nouă cedare în fața Maiei Sandu și postura de looser etern va afecta grav viitorul politic al lui Andrei Năstase.

3. După eșecul lui Andrei Năstase la ultimele alegeri locale, formațiunea condusă de Maia Sandu a început să atragă ca un magnet votanții Platformei Demnitate și Adevăr. Dar fruntașii PPDA nu pot accepta această realitate și încearcă să-și impună propria agendă politică, bazată pe retorică războinică și proiecte populiste.

4. Războiul nervilor dintre PAS și PPDA va atinge cote maxime, dacă Andrei Năstase va avea pretenții de candidat la alegerile prezidentiale din anul curent. Maia Sandu și anturajul său nu vor accepta auto-proclamarea lui Năstase drept candidat unic al forțelor pro-europene. Replica PAS va fi tranșantă, iar electoratul de dreapta se va alege cu un deces politic de rezonanță.

Cicero spunea: „Este mai cinstit să urăști pe față, decât să-ți ascunzi gândul sub un chip înșelător”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.