Menu

De Facto - 5 Februarie 2020

Embed:

În această ediție:

Un Muzeu al Apărării și Asediului Leningradului urmează a fi deschis în luna septembrie, în Capitală. Anunțul a fost făcut de președintele unei asociații pro-ruse, după o vizită efectuată la Sankt Petersburg. Unele instituții media au scris că această decizie i-ar aparține primarului Capitalei, Ion Ceban, însă edilul neagă această informație.

Consilierul primarului de Chișinău, Natalia Ixari, a confirmat că Ion Ceban va susține proiectul, chiar dacă nu este autorul proiectului. Inițiativa a fost criticată dur de fostul primar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

"Chișinăul are atâtea probleme, dar noi vorbim de un Muzeu de Blocadă a Leningradului. Am auzit o grămadă de promisiuni în campania electorală, iar în bugetul pe anul 2020 nu vedem nimic din cele promise, autobuze, subterane reparate, wc-uri publice. Nu zic că domeniul culturii nu este important, dar noi avem teatre municipale, teatrul Guguță care riscă să nu mai facă spectacole pentru copii."

Tot zilele trecute, socialștii din Consiliul Municipal Chișinău au declarat că vor propune redenumirea străzii Octavian Goga în Alexandr Suvorov. Aeastă inițiativă a provocat un scandal-monstru în deliberativul municipal. Consilierii liberali dar și locuitorii acestei străzi susțin că inițiativa socialiștilor este risipă de bani și lipsă de respect față de istorie.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Ion Ceban a promis, în campania electorală, că va fi primarul tuturor locuitorilor Capitalei. Ceban spunea că, cităm: “disputele geopolitice adâncesc clivajele sociale” și că el, ca șef al adminstrației municipale, este obligat să promoveze o politică echilibrată și competentă. Ion Ceban avea dreptate și de aceea a ajuns primar de Chișinău: zeci de ani Capitala țării noastre a fost un teren de lupte politice interminabile, de care alegătorii s-au săturat.

2. După ce s-a văzut în fotoliul de edil, Ion Ceban și-a uitat, brusc, promisiunile. În loc să fie arbitru impartial între fracțiunile din Consiliul Municipal Chișinău, actualul primar a preferat postura de portavoce a Partidului Socialiștilor și de promotor activ al proiectelor depuse de această formațiune. Altfel spus, sângele apă nu se face, iar Ion Ceban ne-a arătat că nu și-a uitat rădăcinile socialiste.

3. Între timp, Capitala are în continuare o sumedenie de probleme. Construcțiile ilegale nu au fost stopate, drumurile sunt în continuare pline de gropi, iar profesorii se plâng de restanțe salariale. În schimb, administrația Ceban, controlată de Partidul Socialiștilor s-a apucat să redenumească străzi, să arunce bani în vânt pentru proiecte populiste și continuă să se dea în spectacol la ședințele săptămânale ale subdiviziunilor Primăriei.

4. Ion Ceban calcă, din păcate, pe aceeași greblă ca și fostul edil Dorin Chirtoacă, personaj cu care a polemizat intens din postura de consilier municipal. Ion Ceban uită, însă, că a fost ales în funcția de primar, tocmai pentru a rezolva problemele reale cu care se confruntă Capitala. Ca și Dorin Chirtoacă, Ion Ceba se lasă antrenat în proiecte populiste, cu tentă politică, iar acest fapt l-ar putea costa fotoliul de edil de Chișinău.

Eminescu spunea:

"Demagogia este răul esențial care amenință vitalitatea poporului nostru."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.