Menu

De Facto - 6 Februarie 2020

Embed:

În această ediție:

Președintele Igor Dodon este acuzat că ar pregăti o manipulare financiară, deoarece nu dorește anularea legii miliardului, așa cum a promis în campania prezidențială din 2016.

Acuzația vine dn partea vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, care susține că statul va continua să achite, cu largul concurs al Băncii Naționale, sume duble, care, în cele din urmă, vor depăși anual suma de un miliard de lei. Slusari i-a reamintit lui Igor Dodon și de promisiunea de a anula Legea Miliardului, făcută în 2016.

Nici președintele Igor Dodon și nici purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Lupei, nu au răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile lui Alexandru Slusari.

În schimb, deputatul socialist Vasile Bolea i-a luat apărarea șefului statului, declarând că opoziția va specula acest subiect în campania pentru alegerile prezidențiale dn acest an. Și guvernatorul Băncii Naționale a îndemnat politicienii să abordeze responsabil acest subiect.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Potrivit Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat, supranumită și Legea Miliardului, Banca Națională a Moldovei a acordat peste 13 miliarde de lei Băncii de Economii, Băncii Sociale și "Unibank", implicate în frauda bancară. Ulterior, aceste instituții financiare au fost lichidate. În anul 2016, Igor Dodon a promis că va anula Legea Miliardului și a obținut, astfel, fotoliul de șef al statului.

2. Anularea Legii Miliardului a fost un subiect de campanie și al Partiduluii Socialiștilor, la alegerile parlamentare din 2019. Socialiștii promiteau solemn că vor organiza și un referendum la acest subiect, pentru a responsabiliza viitoarea guvernare. În scurt timp, toată lumea s-a convins că Igor Dodon și partidul pe care îl patronează au aruncat praf în ochii alegătorilor.

3. Anulearea Legii Miliardului era un angajament electoral și al celor din PAS și PPDA. După ce au ajuns la guvernare, împreună cu PSRM, formațiunile Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase au schimbat macazul. Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, declara că anularea Legii Miliardului este imposibilă, întrucât “sunt anumite constrângeri”. Iar fostul premier Maia Sandu spunea, într-un interviu pentru Jurnal TV, că această normă legală nu trebuie abrogată, pentru a nu prejudicia situația Băncii Naționale.

4. În acest an vor avea loc alegeri prezidențiale, iar Legea Miliardului va fi unul din subiectele de campanie electorală. PAS și PPDA vor acuza PSRM că și-a uitat promisiunea de a anula această normă legală, dar se vor face a uita că au procedat la fel, atunci când se aflau la guvernare. Altfel spus, și unii, și alții vor continua să toarne gogoși electorale, în stilul care deja i-a consacrat.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.