Menu

De Facto - 29 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:

Opinia publică din Moldova a fost pusă pe jar de un nou incident șocant, produs chiar în inima Capitalei. Doi tineri, de 19 și 20 de ani, au fost bătuți cu bestialitate de șase indivizi beți criță. Totul s-a întâmplat joi seara, în jurul orei 23:00, în Parcul Catedralei Mitropolitane, fără ca oamenii legii să intervină operativ, pentru a opri încăierarea.

Un tânăr a fost internat în stare gravă la spital, iar al doilea s-a ales cu mai multe răni. Astăzi tatăl unuia dintre tinerii bătuți a declarat că amicul fiului său ar fi fost amenințat și că are informația că respectivul caz va fi mușamalizat. Abia peste patru zile, conducerea Ministerului de Interne a reacționat în cazul tinerilor bătuți cu bestialitate.

Șeful interimar al Inspectoratului de Poliție Buiucani, Afanasie Terente, anchetatorul Evghenia Gurițanu și șeful secției Urmărire Penală, Vladimir Petco, au fost suspendați din funcții. Decizia a fost luată după ce respectivii funcționari i-au eliberat pe agresori, susținând că aceștia nu ar prezenta un pericol public.

De altfel, gestul scandalos al polițiștilor de la Biucani se pliază perfect și pe atitudiunea prea degajată a șefului lor Gheorghe Balan, care declara recent că se simte în siguranță în Moldova.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Este bine că șeful poliției moldovenești se simte în siguranță, la fel ca și familia sa. Dar ceilalți cetățeni cum se simt? Cum se simt cei doi tineri băgați în spital de o haită de bandiți, pe care poliția nu îi consideră pericol public? Poate că dl Bălan ne va răspunde, totuși, la întrebarea: De ce infractorii au prins la curaj și acționează fără frică de lege și de oamenii legii?

2. În același timp, de ce poliția moldovenească a devenit, brusc, atât de blândă cu infractorii? De ce a ajuns să fie intimidată de niște elemente degradate? De frică? Sau poate există alte motive? Chiar nu am dori să credem că oamenii legii au ajuns să protejeze elemente interlope, de dragul unor profituri dubioase.

3. Cronicile macabre din ultimele luni arată clar că, pe zi ce trece, e tot mai periculos să locuiești în Republica Moldova. Unii exponenți ai noii puteri pretind că ne-au adus aerul curat al libertății, însă consoartele lor se tem să îl respire acasă. Îl preferă pe cel din afara țării. Acolo unde, apropo, poliția nu eliberează infractorii, ci îi pune la respect.

4. Am mai spus-o: Din păcate, există prea multe cazuri, în ultimele luni, când unii angajați ai poliției au manifestat carențe grave la capitolul competență. Am presupus că unul din motivele degradării calitative a organelor de asigurare a ordinii publice ar fi epurările de cadre pe criterii politice, operate de actuala guvernare. Nu am dori ca aceste presupuneri să se transforme în certitudini.

Lordul John Edward Acton spunea: "Puterea tinde să corupă. Iar puterea absolută corupe în mod absolut."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.