Menu

De Facto - 31 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:

Ministerul Justiției a selectat 4 candidați pentru funcția de procuror general, care vor fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor. Pretendenții au fost aleși de o comisie speciala, după 2 zile de interviuri. În listă se regăsesc: Vladislav Gribincea - jurist, Alexandr Stoianoglo - fost procuror în Gagauzia, Oleg Crîșmaru și Veaceslav Soltan. În competiția finală nu a ajuns Ștefan Gligor, pentru care a fost semnată o petiție publică. 

Desemnarea candidaților s-a produs după ce, zilele trecute, candidații Artur Lupașco și Octavian Bodareu nu au fost admiși în concurs, deoarece Ministerul Justiției a considerat că dosarul lor ar fi fost incomplet. Premierul Maia Sandu a declarant ieri, că are dubii în privința integrității unuia din cei 4 candidati, aleși de comisia instituită de Ministerul Justiției. Este vorba despre Veaceslav Soltan, șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Procuraturii Generale. Deciziile Ministerului Justiției au provocat speculații și pe rețelele de socializare. Mai mulți internauți consideră, că pentru a-l favoriza pe Veaceslav Gribincea, instituția condusă de Olesea Stamate ar încerca să limiteze participarea unor procurori la concurs. În replică, Stamate a declarat, la emisiunea "Tema Zilei" de la ''Canal 2'', că Guvernul nu are un candidat preferat pentru această funcție și că decizia finală o va lua Consiliul Superior al Procurorilor.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Opinia publică are motive rezonabile să pună sub semnul întrebării corectitudinea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de Procuror General. Crearea unei ''comisii ad-hoc'', cu niște competențe discutabile, a alimentat suspiciunile, că Ministerul Justiției ar dori să favorizeze pe cineva.
Iar eliminarea din concurs a unor pretendenți, pe criterii neclare, ar putea transforma suspiciunile în certitudini.

2. Exponenții noii puteri nu și-au ascuns niciodată intenția de a controla Procuratura Generală. În opinia liderilor coaliției de guvernare, instituția ar fi un element important de presiune asupra adversarilor politici. Prin intermediul Procuraturii, oponenții actualei puteri pot fi intimidați și chiar șantajați cu dosare penale.

3. Până acum, legislația limita amestecul politicului în activitatea Procuraturii Generale, însă după constituirea noii majorități parlamentare, situația a degradat. Sub paravanul unei așa-zise reforme în domeniul justiției, noua guvernare a promovat și adoptat legi care au încorsetat politic acest sector.

4. Din păcate, nici celelalte concursuri, organizate de actuala guvernare, nu s-au încadrat în limitele legale și de bun simț. Ajunsi la putere, exponenții actualei guvernari au folosit diferite metode pentru a promova in functii inalte... personaje loiale, rude sau cumătri. Această politică de cadre nu este nici democratică, nici europeană.

Voltaire spunea: "A interpreta'' legile este aproape același lucru cu ''a le corupe."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.