Menu
Embed:

De Facto - 4 Februarie 2020

În această ediție:

Se încing spiritele pe dreapta eșicherului politic. Lidera PAS nu își ascunde intenția de a participa la alegerile prezidențiale și speră ca forțele proeuropene vor sprijini un candidat unic, pentru a a-l împiedica pe Igor Dodon să obțină un nou mandat. Într-un interviu pentru Prime TV, Maia Sandu a tratat cu răceală și propunerea lui Andrei Năstase de a identifica o persoană apolitică. În opinia liderei PAS, atât timp cât nu se vorbește despre nume concrete, această discuție este una abstractă.

Veți candida sau nu?
”Decizia o va lua partidul. Întrebarea nu este despre mine dacă îmi mai permit să pierd sau nu. Întrebarea este despre noi toți dacă își permite țara să-l ami lase pe Dodon la Guvernare. Așa cred că trebuie să punem problema. Sper să putem merge în acest exercițiu cu ami multe partide politice, dar și de contribuția fiecărui cetățean”, a declarat Maia Sandu.

În opinia secretarului general al Platformei DA, Ion Terguță, conflictul dintre PAS și PPD, care vizează alegerile din circumscripția Hâncești, dar și viitoarele alegeri prezidențiale este ceva firesc. Iar liderul PPDA, Andrei Năstase, a sugerat, în cadrul unei emisiuni online că nu va susține candidatura liderei PAS, Maia Sandu, la alegerile prezidențiale din acest an și că pretendentul dreptei trebuie să fie nu doar exponentul unui singur partid politic.

“Ar fi bine ca toți să ne așezăm la o masă de dialog, să identificăm pe cineva care ar corespunde așteptărilor oamenilor, pentru că oamenii nu își doresc prea multă politică, ci schimbare. Un candidat care ar fi nu doar exponentul unui partid sau doar a unui bloc, ci exponent al mai multor forțe politice ar reuși să căștige în fața lui Igor Dodon”, a declarat Andrei Năstase, în cadrul emisiunii online “3 milioane”, realizată în cadrul unui proiect al Institutului pentru Inițiative Strategice.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Așadar, apele s-au limpezit. Fruntașii PPDA recunosc deschis existența unui conflict cu cei de la PAS, care vizează alegerile prezidențiale din acest an. Scrutinul parlamentar nou, din circumscripția Hâncești, doar a developat motivul real al disensiunilor dintre Andrei Năstase și Maia Sandu: fotoliul de președinte al Republicii Moldova.

2. Andrei Năstase este conștient de faptul că șansele sale de a-i face față actualului președinte Igor Dodon sunt mici, iar alegerile locale din toamna anului trecut au demonstrat acest lucru. Nici Maia Sandu nu se află într-un avantaj sigur: fără sprijinul Platformei DA, dar și a segmentului unionist, lidera PAS va repeta isprava lui Andrei Năstase, din cursa pentru șefia Capitalei.

3. Maia Sandu a lansat ideea unui candidat unic și cu șanse, dar și discuțiile cu blocul Unirea, al cărui lider este Dorin Chirtoacă, pentru a le arăta alegătorilor pro-europeni că face eforturi titanice să coaguleze dreapta. Problema este, însă, că blocul condus de Chirtoacă nu reprezintă întregul segment unionist din Republica Moldova. Mulți promotori ai unionismului tratează cu răceală eforturile Maiei Sandu de a-i convinge că poate fi un candidat unic, cu șanse, al forțelor de dreapta.

4. Alegerile parlamentare noi din Hâncești vor fi decisive pentru relațiile dintre PAS și PPDA. O eventuală înfrângere a Olesei Stamate, preferata Maiei Sandu, le va oferi celor din PPDA prilejul de a ataca în forță. Iar lidera PAS va trebui să aducă argumente solide că poate, într-adevăr, să-l înfrângă pe Igor Dodon, la alegerile prezidențiale. În cazul unui eșec, cariera sa politică va fi compromisă.

Balzac spunea: 

"Interesele dezbină oamenii, chiar dacă vicioșii se înțeleg mereu între ei."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.