Menu

De Facto - 18 Septembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Reținea zgomotoasă a Marinei Tauber și Reghinei Apostolova au umbrit un alt eveniment. PSRM, PAS și PPDA au semnat un acord politic care partajează responsabilitățile în multe domenii de politică internă și externă. Documentul are în total 15 pagini și prevede, între altele, că Parlamentul va oferi Guvernului susținerea necesară pentru implementarea reformelor. De asemenea, PAS, PSRM și PPDA au convenit asupra acțiunilor comune în campania electorală, pentru alegerile locale. Ele s-au jurat solemn, pe cuvânt de cinste, să nu se atace reciproc și să nu susțină candidați compromiși în viitoarea campanie electorală.

Semnarea acordului de colaborare cu PSRM nemulțumește unii deputați din blocul ACUM, vorbim despre Octavia Țîcu, Iurie Reniță și Lilian Carp. Ultimul a declarat pentru Ziarul Național că reținerea Marinei Tauber și a Reghinei Apostolova a fost folosită drept paravan pentru semnarea în grabă a acestui document cotroversat. În opinia lui Carp, semnarea acordului trebuia să fie condiționată de retragerea lui Vladimir Țurcan de la Curtea Constituțională, iar deputatul Octavian Țîcu a anunțat astăzi că părăsește frațiunea PPDA și se declară deputat independent în cadrul blocului ACUM.

Potrivit lui Octavian Țîcu, blocul ACUM a compromis valorile europene și a politizat instituțiile statului. Ca și Lilian Carp, Tîcu a făcut trimitere la alegerea socialistului Vladimir Țurcan în fruntea Curții Constituționale. Alți politicieni, spun că acordul PSRM-ACUM servește intereselor Moscovei.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Fruntașii PAS și PPDA, dar și presa afiliată acestor partide prezintă acordul cu PSRM drept unul instituțional, și nu politic. Privit din acest punct de vedere, documentul este inutil. Relațiile dintre Președinției, Guvern și Parlament sunt descrise clar în Constituția Republicii Moldova, iar legea supremă nu poate fi înlocuită cu un document fără valoare juridică. 

2. Am avut și noi impresia că reținerea furtunoasă a Marinei Tauber și a Reghinei Apostolova a fost folosită drept paravan pentru semnarea acordului PSRM, PAS, PPDA. De unde concluzia că liderii PAS și PPDA au dorit să evite criticile propriilor simpatizanți, care privesc cu scepticism acest acord politic, de lungă durată, cu o formațiune afiliată Moscovei.

3. Temerile liderilor PAS și PPDA sunt justificate. Ei le-au promis oamenilor că mariajul cu PSRM va fi provizoriu, doar pentru a pregăti terenul pentru alegerile parlamentare anticipate. Și de această dată, simpatizanții Maiei Sandu și lui Andrei Năstase au fost trași pe sfoară. Blocul ACUM a intrat de bună voie într-o horă periculoasă, din care va fi greu de ieșit sau chiar imposibil.

4. Noul acord PSRM-ACUM favorizează clar partidul contralat de Igor Dodon și oferă șefului statului noi pârghii de amestec direct, în activitatea Guvernului, Parlamentului și a struturilor de forță. Astfel, dintr-o republică parlamentară, Republica Moldova se transformă încet, dar sigur într-un stat autoritar, cu largul concurs al Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase.

Thomas Jefferson spunea: "Când un Guvern se teme de cetățeni, e democrație. Când cetățenii se tem de Gurvern, este dictatură."

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.