Menu

De Facto - 25 Septembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Tonul Maiei Sandu a fost ușor euforic, cu devagații lirice, menite să scoată în evidență puținele performanțe ale actualui executiv. Maia Sandu a spus că Guvernul pe care îl conduce este cel mai onest din toate timpurile, a lansat săgți otrăvite în direcția criticilor săi și a comparat Republica Moldova cu o corabie în derivă.

La prezentarea raportului au participat doar trei membri ai Cabinetului de miniștri. Discursul Primului ministru s-a bazat mai mult pe reușite, iar eșecurile au fost trecute cu vederea.

Maia Sandu a scos în evidență reforma justiției, legea procuraturii și relațiile cu Fondul Monetar International. În schimb, niciun cuvânt despre majorarea taxelor, a impozitelor, precum și despre suspendarea unor proiecte sociale de anvengură.

La rândul lor, exponenții opoziției parlamentare consideră că guvernul alianței PSRM-ACUM a înșelat așteptările alegătorilor. De aceeași părere sunt și unii analiști politici.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Guvernul condus de Maia Sandu nu este cel mai onest din toate timpurile, în schimb este fruntaș incontastabil la capitolul supunere politică. Toate deciziile sale coincid perfect cu interesele partidelor din alianța PSRM-ACUM, dar sunt departe de interesele și problemele cetățenilor, iar politica de cadre a guvernului Sandu este bazată pe cumătrizm, interese partinice, de grup sau personale ale liderilor PAS-PPDA și PSRM.

2. Și noua reformă a justiției la care a făcut trimitere Maia Sandu favorizează De Facto amestecul politicului în activitatea structurilor de drept. Chiar Maia Sandu a dat tonul presiunilor asupra justiției, atunci când a bătut cu pumnul în masă la una din ședințele Consiliului Superior al Magitraturii.

3. Performanțele cu care s-a lăudat sunt umbrite, fără îndoială, de realitatea cotidiană. Începând cu luna august s-a scumpit energia electrică, care  adus după sine scumpirea lactatelor, fructelor și a legumelor. De asemenea, în prag de iarnă se așteaptă scumpirea gazului și a transportului public, și asta în condițiile în care pensiile și salariile rămân neschimbate.

4. Pornind de la aceste probleme concrete, care le cunoaște și Maia Sandu am așteptat un discurs echilibrat și realist. Am primit, în schimb, o porție de bocete și văicăreli, victimizări, atacuri sau ironii nepotrivite.

Petre Țuțea spunea: "Aflarea în treabă este isprava omului neputincios!”

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.