Menu
Embed:

De Facto - 01 Octombrie 2019

În această ediție:

Deputații alianței PSRM-ACUM au prins gustul ridicării imunitățiii parlamentare, dar numai pentru colegii lor din opoziție.

Astfel, vice-președinții Parlamentului Mihai Popșoi și Alexandru Slusari au declarat că și alți deputați ar putea rămâne, în curând, fără imunitate, somându-l practic pe procurorul general interimar, Dumitru Robu, să mai vină în Legislativ cu asemenea demersuri.

Deși Dumitru Robu evită să spună cine sunt următorii deputați care ar putea rămâne fără imunitate parlamentară, Alexandru Slusari a indicat și persoana - deputatul PDM Andrian Candu, despre care spune, că ar fi implicat în frauda bancară. 

De cealaltă parte, Candu a respins acuzațiile, iar democrații au calificat demersurile lui Robu drept acțiuni de intimidare a opoziției parlamentare.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Presiunile deschise ale guvernării asupra Procuraturii Generale reflectă starea în care a ajuns această instituție după alegerile parlamentare. Fruntașii PAS, PPDA, PSRM au implicat procuratura în răfuieli politice și o folosesc în calitate de bâtă împotriva opoziției. Slusari, Popșoi, Năstase și sateliții lor o fac zilnic pe procurorii, încălcând sistematic prezumția nevinovăției.

2. Slusari, Popșoi și alți oficiali din arcul guvernamental, ascunși după imunitatea parlamentară, știu că nu riscă nimic pentru declarațiile lor neprobate. Dar de ce nu luptă pas cu pas pentru dreptate și adevăr în cazul unor deputați din coaliția majoritară, implicați în frauda bancară.

3. Răspunsul la întrebarea de mai sus este simplu, deoarece corb la corb nu-și scoate ochii. Atâta timp cât PAS-PPDA și PSRM formează o alianță de guvernare, aceste formațiuni se vor proteja reciproc și se vor spăla reciproc, așa cum au făcut-o și alții în scurta istorie a statului Republica Moldova.

4. Transformarea Procuraturii în bâtă politică, dar și haosul de la Consiliul Superior al Magistraturii arată că noua reformă în sectorul Justiției a eșuat lamentabil, iar noua guvernare pierde total încrederea cetățenilor în instituțiile de drept.

Immanuel Kant spunea: "Puterea corupe inevitabil rațiunea".

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.