Menu

De Facto - 02 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:

Groaznicul accident de pe strada Alba Iulia, care a luat viața unei persoane, a pus pe jar opinia publica din Republica Moldova.

Astfel, peste câteva ore pe rețelele de socializare au apărut detalii scandaloase despre trecutul "eroic" al șoferiței, care a provocat tragedia. Acest lucru trebuia să-l facă angajații poliției, însă din motive necunoscute internauții au fost mai operativi decât oamenii legii. Abia a doua zi, la insistența Maiei Sandu, șeful Inspectoratului General al Politiei, Gheorghe Balan a organizat o conferință de presă, prezentând detalii deja cunoscute opiniei publice.

Reacția anemică a conducerii poliției moldovenești a scandalizat opinia publică și a alimentat zvonurile că șoferița ar fi protejată de personaje influente din conducerea IGP, din mediul politic sau din mediul de afaceri. Această teză este argumentată de comportamentul oamenilor legii în alt caz – cel al mamei bătută în plină stradă de trei studente de la Universitatea de Medicină și Farmacie.

În acest caz  șeful IGP, Gheorghe Balan, a dispus inițierea unei anchete interne, deoarece există suspiciuni că anumiți polițiști nu și-au făcut onest meseria.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. În ultima perioadă avem mai multe cazuri când unii exponenți ai poliției moldovenești au manifestat carențe grave la capitolul competență. Să luă, de exemplu, jaful răsunător de la filiala unei bănci din Chișinău. În loc să identifice subiecții și să limpezească apele, ministrul de Interne și șeful IGP organiează perioadic conferințe de presă pentru a ne oferi explicații nebuloase.

2. Unul din motivele degradării structurilor de anchetă și asigurarea ordinii publice pot fi epurările de cadre pe criterii politice, sub pretextul unei presupuse legături cu vechea guvernare. Noua conducere a Ministerului de Interne a concediat sau a forțat plecarea unor ofițeri competenți, care puteau gestiona asemenea situații de criză.

3. Datul afară pe criterii politice din Ministerul de Interne face parte din politica de cadre a actualului Guvern. Situația degradează și în alte ministere. Cei de la Agricultură vor să le de-a elevilor must din struguri, cei de la Justiție au declarat război judecătorilor, iar cei de la Economie sunt implicați total în scandalul concesionării Aeroportului Chișinău.

4. Efectele acestei păguboase politici de cadre sunt deja vizibile: economia moldovenescă este în regres, nu se mai repară drumuri, cresc prețurile și tarifele, iar bătrânii și bugetarii așteaptă pensii și salarii mai mari. În locul lor auzim doar promisiuni și amenințări.

Tudor Mușatescu spunea: "Decât să minți bine, mai bine spui adevărul prost".

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.