Menu

De Facto - 03 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:

Ultimul acord semnat la Minsk între Rusia și Ucraina a surprins opinia publică din sud-estul Europei. Potrivit documentului, numit formula “Stein Meier”, Kievul a acceptat organizarea alegerilor locale anticipate în Donbas, dar în anumite condiții.

Scrutinul trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația Ucrainei, iar în cursă vor fi admise toate partidele politice din țara vecină. De asemenea, autoritățile legale trebuie să preia controlul asupra segmentului de frontieră cu Rusia în această regiune.

După cum era de așteptat, planul “Stein Meier” a trezit îngrijorări în Republica Moldova. Exponenții opoziției parlamentare i-au cerut deja primului - ministru Maia Sandu să anunțe poziția executivului față de conținutul documentelor, care vor fi semnate la Bratislava. De cealaltă parte, fostul prim – ministru, Pavel Filip a declarant că potrivit documentul se încearcă crearea a două entități de drept distincte într-un stat reunificat.

Altfel spus, Republica Moldova ar putea deveni, în curând, un stat federal. La rândul său, Maia Sandu a declarant public că este împotriva modelului federal de soluționare a diferendului transnistrean.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.