Menu

De Facto - 08 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:

Ministrul Agriculturii, Georgeta Mincu, recidiveaza. Deși acum o lună, la ședința comisiei parlamentare de profil, ea invinuia vinaria "Bostavan" că nu produce vin de calitate, de Ziua Națională a Vinului tot ea a înmânat intrepriderii premiul pentru "Cel mai bun vinificator al anului".

Amintim că în data de 13 septembrie, Georgeta Mincu făcea trimitere la niște localnici, care ar fi informat-o despre pretinsele carențe de calitate ale întreprinderii respectrive. Așadar, pe data de 13 septembrie, pentru Georgeta Mincu au contat nu premiile și medaliile internaționale, câștigate de această vinărie de-a lungul anilor, ci doar bârfele. 

Declarațiile doamnei Mincu au provocat un val de critici. Mai mulți bloggeri și somelieri i-au sugerat, ca pe lângă "părerea oamenilor din sat", să consulte și opinia experților străini. Iar fostul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc, a declarat că afirmațiile Georgetei Mincu afectează nu doar agentul economic, ci întregul sector vinicol.

În consecință, d-na ministru s-a văzut nevoită să dreagă busuiocul, oferind niște explicații de-a dreptul penibile.

Câteva concluzii la acest subiect:

 1. Aruncând săgeți otrăvitoare în direcția unei importante vinării din țară, Georgeta Mincu a gafat monumental. În loc să-și recunoască greșeala, doamna Mincu a început să se războiască cu presa. Adică a procedat deja în stilul inconfundabil al liderilor actualei guvernări.

2. Cazul Vinăriei Bostavan nu este singurul în care ministrul Georgeta Mincu își etalează public incompetența. Propunerea sa de a da must elevilor, pentru a rezolva problema stocurilor de struguri a provocat un val de nemulțumiri în întreaga țară. Viticultorii și vinificatorii reclamă: neputința Ministerului Agriculturii de a propune soluții reale vorbesc deschis despre presiuni din partea guvernării.

3. Georgeta Mincu nu este unicul ministru incompatibil cu funcția pe care o deține în actualul Guvern. Opinia publică are un car de întrebări și față de ministrul Economiei, Vadim Brînzan, și față de ministrul de Interne, Andrei Năstase, și față de ministrul de Externe, Nicolae Popescu, precum și de alți demnitari. Fiecare dintre ei a comis, în doar câteva luni, munți de gafe.

4. În mod normal miniștrii cu probleme din Guvernul Sandu ar trebui să demisioneze, dar ei nu vor face acest lucru, pentru că demisia sau demiterea lor ar însemna o recunoaștere publică a politicii proaste de cadre promovată de actuala guvernare. Conducerea țării are nevoie de manageri eficienți și mai ales experimentați. Este bine să ai în spate Harvardul sau MGIMO, dar fără experiența necesară în domeniul pe care îl gestionezi nu faci mare treabă. Rezultatul îl vedeți și dumneavoastră. 

Napoleon Bonaparte spunea: "Prostul are un mare avantaj față de omul deștept: este întotdeauna mulțumit de el însuși".

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.