Menu

De Facto - 21 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:
 
Șefii Consiliului Audiovizualului continuă să hărțuiască postul nostru de televiziune. Vinerea trecută, în vizorul instituției conduse de Dragoș Vicol a ajuns și emisiunea de analiză și opinie "De Facto". Unul dintre membrii CA, si anume - Lidia Viziru , a solicitat sancționarea ''PRIME TV'', acuzând că nu a inclus în concluziile exprimate în cadrul emisiunii, opinia Guvernului, a Inspectoratului General al Poliției sau a Ministerului Afacerilor Interne.
 
1. În ultima perioadă avem mai multe cazuri când unii exponenți ai poliției moldovenești au manifestat carențe grave la capitolul competență. Să luăm ca exemplu, jaful răsunător  de la filiala unei bănci din Chișinău. În loc să identifice suspecții și să limpezească apele, ministrul de Interne și șeful IGP organizează periodic conferințe de presă, pentru a ne oferi explicații nebuloase.
 
2. Unul din motivele degradării structurilor de anchetă și asigurare a ordinii publice pot fi epurările de cadre pe criterii politice. Sub pretextul unei presupuse legături cu veche guvernare, noua conducere a Ministerului de Interne a concediat sau a forțat plecarea unor ofițeri competenți, care puteau gestiona asemenea situații de criză.
 
3. Datul afară pe criterii politice din cadrul Ministerului de Interne face parte din politica de cadre a actualului Guvern. Situația degradează și în alte ministere. Cei de la Ministerul Agriculturii vor să le dea elevilor must din struguri, cei de la Justiție au declarat război judecătorilor, iar cei de la Economie sunt implicați total în scandalul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.
 
Editorul-șef PRIME TV, Ana Butnariuc, le-a reamintit membrilor CA că, potrivit principiilor democratice și drepturilor fundamentale, consfințite în Constituție, nimeni nu are dreptul să pretindă unui analist media sau politic, unui formator de opinie ca în opiniile personale pe care le exprimă, să fie inclusă poziția sau opinia unei persoane sau a unei instituții, pentru că opinia unei persoane este intimă. Dacă ar fi fost un pic mai atenți, detractorii noștri de la Consiliul Audiovizualului ar fi observat, totuși, că în cadrul emisiunii în cauză a figurat opinia șefului IGP, Gheorghe Balan. Numai că aceștia, ca sa fie mai profesionisti, sunt montați serios să ne caute nod în papură. În fine, problema este mult mai complexă, iar reglementarea draconică, dar selectivă, a posturilor TV pune pe gânduri chiar și unii membri ai Consiliului Audiovizualului.
 
Câteva concluzii la acest subiect.

1. Cineva dintre demnitarii de rang înalt, deranjați de conținutul rubricii noastre, recurge la presiuni frontale asupra mea, prin intermediul Consiliului Audiovizualului. La rândul lor, șefii acestei instituții nu au ezitat să atenteze, în mod incalificabil, la dreptul meu de a avea o opinie care nu coincide cu cea a Ministerului Afacerilor Interne sau a Guvernului.

2. Dreptul meu la libera exprimare este consfinit în Constituția Republicii Moldova, dar și în Legea cu privire la libertatea de exprimare, adoptată în anul 2010. Iar acolo se spune clar citez: "Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi și de a comunica fapte și idei''.  Libertatea de exprimare protejează atât conținutul, cât și forma informației exprimate, inclusiv a informației, care ofensează, șochează sau deranjează''.
 
3. În timp ce unii demnitari de rang înalt atentează la dreptul la opinie a televiziunilor incomode, unele posturi TV, obligate să reflecte campania electorală și să organizeze dezbateri electorale, admit încălcări grave ale legislației. Întâmplător sau nu, toate aceste canale fac parte din trusturile de presă controlate de formațiunile aflate la putere.

4. În același timp, Consiliul Audiovizualului a decis sa monitorizeze NON STOP doar 4 radiodifuzori cu acoperire națională. Întamplător sau nu, dar cel puțin două dintre aceste posturi de televiziune, ''Prime TV'' și ''Canal 2'', sunt în opoziție față de actuala putere. D-voastra simtiti aerul libertății adus de Andrei Năstase și Maia Sandu? Noi il simtim din plin.
 
5. După cum vă spuneam, membrii Consiliului Audiovizualului nu au avut timp sa monitorizeze dezbaterile electorale, la toate posturile TV importante. Nu au avut timp, deoarece erau preocupați să monitorizeze non-stop'' Prime TV''. Să privească seriale, să fie la curent cu tendințele modei la "Modnii Prigovor" sau să afle cine cu cine se cuplează la "Davai pojenimsea''. Apropo, la ''Canal 2'' a început de astăzi un nou serial turcesc de succes, "Iubire ascunsa!" Așa că, onorați membri ai Consiliului Audiovizualului, va urez vizionare plăcută pe bani publici și în turul doi al alegerilor locale.

6. Dincolo de glumă, situația este gravă. Actuala guvernare recurge constant la presiuni directe asupra jurnaliștilor incomozi și sugrumă libertatea de exprimare. Încet, dar sigur, Republica Moldova se transformă dintr-o republică parlamentară, într-un stat autoritar, sub privirea complice a organizațiilor care au obligația de a proteja dreptul la libera exprimare.

Demostene spunea: ''Nu poate fi o nenorocire mai mare pentru oamenii liberi decât pierderea libertății cuvântului''

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.