Menu

De Facto - 22 Octombrie 2019

Embed:

În această ediție:

Rezultatele preliminare oferite de CEC arată, că PSRM se află pe primul loc în 14 raioane, cu cele mai multe mandate de consilier, blocul ACUM conduce în 11 raioane, iar Partidul Democrat din Moldova, a învins în 6 raioane. Urmează Partidul ȘOR, care a cțștigat la Orhei și Partidul condus de Renato Usatai, la Bălți. Pe primul loc după numărul de primari - 191, care au câștigat alegerile din primul tur se află Partidul Democrat, urmat de PSRM cu 124 de primari și Blocul ACUM, cu 82.

Nici în cursa pentru primăria Capitalei nu s-au produs surprize mari.
Rezultatele preliminare ale CEC arată, că cele mai multe voturi, peste 40 la sută, le-a acumulat Ion Ceban din partea PSRM. Pe locul al doilea s-a plasat candidatul blocului "ACUM", Andrei Năstase, care a acumulat puțin peste 31 de procente, iar pe locul 3 este Dorin Chirtoacă, care a adunat peste 10 la sută din sufragii. Spre deosebire de Ion Ceban, care pledează pentru un comportament conciliant în turul doi, Liderul PPDA, Andrei Năstase a anunțat o strategie agresivă în cele 2 săptămâni de campanie.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Ușoara stagnare a Partidului Socialiștilor, aflat la guvernare, poate fi explicată.
Ei au acceptat prea ușor retorica blocului ACUM, concepută de o parte a alegatorilor PSRM. 

2. Explicabile sunt și rezervele alegătorilor față de blocul ACUM. Politica dezastruoasă de cadre, promovată de Maia Sandu, epurările pe criterii politice, majorarea taxelor, scumpirea energiei electrice, a gazelor naturale și a produselor alimentare au scazut din neîncrederea oamenilor față de abilitățile administrative ale liderilor PAS și PPDA. Cele două componente ale blocului ACUM sunt într-o criză evidentă de popularitate, iar această tendință ar putea fi confirmată și în turul doi al alegerilor locale.

3. Surprinde și scorul peste așteptări, acumulat de Partidul Democrat din Moldova. În ultimele luni, presa puterii a tocat mărunt acest partid, iar membrii și liderii PD au acuzat presiuni constante din partea guvernării. Relevant este și faptul, că Partidul Democrat a reușit să-și păstreze electoratul, fără a beneficia de resurse administrative. Putem presupune, că tendinta ascendentă a partidului s-ar putea păstra și după alegeri.

4. Scrutinul din 20 octombrie a arătat, că votul geopolitic este o realitate, care nu poate fi neglijată. În societate există opțiuni ''Pro-Vest'', ''Pro-Est'' sau ''Pro Unire'' cu România. Într-o țară democratică, exponenții acestor curente pot conviețui pașnic, fără derapaje agresive, mai putin în Republica Moldova unde anumite personaje vor să folosească aceste războaie identitare pentru a ajunge sau a rămâne la putere.

Joanne K. Rowling spunea: ''Unii oameni au deosebitul talent de a alege exact ceea ce le face rău''.


© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.