Menu

De Facto - 1 Noiembrie 2019

Embed:

În această ediție:

Astăzi a fost ultima zi de campanie electorală înaintea alegerilor de duminică, iar cei doi candidați la fotoliul de primar al Capitalei, Andrei Năstase și Ion Ceban au făcut ultimele tentative de a cuceri electoratul, înainte de scrutinul decisiv. Mâine este ziua tăcerii, în care activitățile electorale sunt interzise de lege!

I-am sugerat atunci dlui ministru Brânzan să preia experiența altor țări, care exploatează cu mare eficiență asemenea edificii sau să se documenteze detaliat în această problemă așa cum l-au învățat, probabil, la Universitatea Harvard.

După cum vedeți, concluziile mele au fost cât se poate de decente, dar au fost văzute strâmb prin lupa monitorizării Consiliului Audiovizualului, care a propus sancționarea postul nostru de televiziune.

Chiar dacă editorul-șef Prime TV le-a explicat membrilor Consiliului că rubrica respectivă nu poate fi tratată ca o știre și prin urmare - nu poate fi sancționată pentru lipsa libertății de exprimare.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Logica strâmbă a celor de la Consiliul Audiovizualului îmi sugerează următoarele: Pentru a putea fi tolerate, opiniile mele, exprimate în cadrul emisiunii ''De Facto'', trebuie să coincidă, obligatoriu, cu cele ale miniștrilor din actualul Guvern. Dar acest lucru nu se va întâmpla atât timp cât puterea va continua să încalce dreptul cetățenilor la libera exprimare sau la un trai decent.

2. Drumurile noastre vor fi în continuare diferite, dacă guvernarea va încerca să transforme Republica Moldova într-o țară cu o singură opinie - cea a puterii. Daca Republica Moldova își dorește cu adevarat să facă parte din Europa trebuie să respecte nu numai banii europeni, dar în primul rând - valorile comunității europene.

3. Constat cu regret, că și în această campanile electorală Consiliul Audiovizualului nu și-a îndeplinit misiunea de garant al interesului public. În schimb, a acceptat să fie folosit drept bâtă politică împotriva unor posturi de televiziune incomode și a unor jurnaliști, care îndrăznesc să tragă concluzii “greșite», diferite de cele ale Guvernării.

4. Le reamintesc membrilor Consiliului Audiaovizualului, că dreptul meu la libera exprimare este consfințit în Constituție și în Legea cu privire la libertatea de exprimare. Citez din această normă legală, care ar trebui să fie sacră pentru demnitarii de toate rangurile: Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi și de a comunica fapte și idei. Libertatea de exprimare protejează atât conținutul, cât și forma informației exprimate, inclusiv a informației care ofensează, șochează sau deranjează.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.