Menu

De Facto - 6 Noiembrie 2019

Embed:

În această ediție: 

Andrei Nastase și Maia Sandu a găsit vinovatul pentru toate nereușitele lor și ale întregii Guvernări - Presa. Poate au nevoie de o oglinda?

Liderul PPDA, Andrei Năstase, are un mare necaz. El regreta profund faptul că, în luna iunie anul 2019, atunci când a venit la guvernare, nu a ''epurat'' spațiul mediatic din Republica Moldova.

Declarația scandaloasă a fost făcută ieri, în cadrul unui briefing de presă și este un răspuns la o întrebare incomodă, adresată de reporterul Publika TV. Andrei Năstase a mai spus, că presa este de vină pentru eșecul usturător pe care l-a suferit în turul doi al alegerilor locale.

Ieșirea ne-controlată a liderului PPDA a ajuns deja în vizorul organizațiilor de media naționale și internaționale, precum și la misiunile diplomatice, acreditate în Republica Moldova. Totodată, mai mulți jurnaliști și organizații media au condamnat declarațiile lui Andrei Năstase, care au fost catalogate drept presiuni directe asupra presei.

Câteva concluzii la acest subiect:

1. Atacul de ieri al lui Andrei Năstase la adresa presei este unul din cele mai grave derapaje anti-democratice din ultimii ani, comise de un demnitar de rang înalt. Amenințarile directe ale vice-premierului Andrei Năstase este o premieră urâtă pentru Republica Moldova, care se poate transforma într-un precedent periculos.

2. Pornind de la faptul că Andrei Năstase deține și funcția de ministru al Afacerilor Interne, putem presupune că are la dispoziție destule mijloace și pârghii pentru a pune în practică “epurarea” spațiului mediatic din Republica Moldova. Armele sale preferate ar putea fi dosare fabricate, șantaj sau presiuni frontale la adresa presei incomode.

3. Declarația scandaloasă ''marca Andrei Năstase'' va afecta substanțial credibilitatea blocului ACUM dar și a coaliției de guvernare. In situatii penibile s-ar putea pomeni și partenerii europeni ai actualei puteri care vor trebui sa explice de ce sprijină o formațiune gata să recurgă la “epurări” în spațiul mediatic din Moldova. De altfel, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a condamnat deja derapajul de factură totalitară al lui Andrei Năstase.

4. Andrei Năstase declară, că presa este de vină pentru pierderea alegerilor în Capitală. Noi credem altfel: Anume datorită presei, liderul PPDA există înca pe scena politică, chiar și după ieșirile sale necontrolate.

Și în final un citat din Voltaire despre onoare: ''Onoarea este un amestec natural de respect pentru oameni și pentru sine''.

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.